четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1877 прочитания

    Британската преса: Няма наплив от българи и румънци

    Изданията акцентират върху политизирането на темата и несбъднатите опасения
    02 януари 2014, 09:48 a+ a- a

    Очакванията за огромен наплив на българи и румънци след отварянето на трудовия пазар от 1-ви януари не се оправдаха, отчитат британските вестници. “Гардиън” припомня, че жителите на двете балкански държави реално имат достъп до останалите страни от ЕС още след влизането си в съюза през 2007. Според изданието темата за имиграцията се е изместила от сферата на икономиката в тази на политическата реторика и се използва за нуждите на отделни формации да укрепят позициите си сред електората за предстоящите избори.

    Журналисти от “Индипендът” посещават летище “Хийтроу”, за да проверят на място дали апокалиптичните прогнози за наплив от бедни българи и румънци веднага след падането на ограниченията е факт. Вместо това се срещат с 30-годишен англичанин, който през последните 6 месеца преподава в Букурещ и определя румънската столица не само като интересно, но и като добро място за живеене, благодарение на ниските разходи.

    “Икономист” също отбелязва, че наплив от имигранти няма, а повечето от тях всъщност са млади хора, които искат да работят и няма да натоварят социалната система на Великобритания. Изданието цитира изследване, което доказва, че новодошлите всъщност внасят в хазната повече като данъци, отколкото получават като обезщетения за безработица.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 15 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 15 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 15 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 17 часа
    преди 20 часа