сряда, 01 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2545 прочитания

    5G - мрежата, която ще обедини света

    В рамките на новата технология безпроблемно ще се извършва телехирургия, хората ще живеят в "умни" домове, а колите ще общуват по между си на пътя
    24 февруари 2014, 16:05 a+ a- a

    До 2020 мобилният трафик на интернет ще нарасне повече от 30 пъти в сравнение с 2010. Но този трафик ще бъде и много различен - ще се увеличи не само заради нарастващия брой смартфони и таблети, но и заради увеличаващите се машини, които го ползват за комуникация. Всичко това изисква по-ефективна и широко разпространена мрежа, съобщават от Европейската комисия /ЕК/.

    Според ЕК бъдещето на интернет комуникациите е в 5G мрежата. Това е технология и инфраструктура, която ще направи възможен необходимият трафик да бъде осъществяван без затруднения. Новата мрежа не просто ще е по-бърза, тя ще донесе нови функционалности и ще има приложение с висока социална и икономическа добавена стойност.

    Сред примерите за нуждата и приложението на 5G мрежата е електронното здравеопазване. През 2001 беше извършена първата телеоперация - в Страсбург беше опериран пациент с техника, управлявана дистанционно от специалист във Вашингтон. Тогава за осъществяването на процедурата беше необходимо наемането на изключително скъпи частни линии, които да предават сигнала, който достигаше с леко закъснение. С 5G мрежата закъснението между оператора и машината на практика ще бъде сведено до нула, а пациент който се нуждае от специфична операция, ще може да ползва услугите на специалист от другия край на света, без да е нужно той да присъства физически в операционната.

    5G мрежата ще може да поддържа и огромния трансфер на данни от домовете на хората, които съвсем скоро също ще станат "умни". Информацията за обстановката у дома може да се предава на бази данни и на личните ни мобилни устройства. При възникване на инциденти като пожар например, ще можем веднага да получаваме информация, а самата къща също ще може да "съобщи" за състоянието си на пожарната.

    Друго приложение на новата технология е за комуникация между автомобилите, така че пътуването да стане по-спокойно и безопасно. "Умни" мрежи - това са системите, които осигуряват например видеонаблюдение в града или контролират уличния трафик и движението на градския транспорт.

    Не на последно място 5G мрежата ще осигурява повече развлечения за потребителите. Ако се намирате на стадион с 50 000 души няма да е проблем да гледате различни моменти от мача отново и отново - от различни гледни точки.

    ЕК има желание да подсигури лидерството на европейските телекоми в сферата на комуникациите. Поради тази причина преди година комисията инвестира 50 млн. евро в различни проучвания, които да подсигурят инфраструктурата и качеството на новата технология. Инвестицията на ЕС в този проект възлиза на около 700 млн. евро, а частните инвестиции в сектора ще достигнат около 3.5 млрд. евро до 2020.

    Мобилната комуникация от 1G до 5G (Инфографика: Европейска комисия)

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19
    преди 1 ден
    преди 1 ден
    ЕК започна разследване срещу Meta
    Производството е по новия закон за цифровите услуги
    преди 1 ден
    Wizz Air с нов маршрут: Ще лети от София до Хераклион
    Полетите ще са два пъти седмично
    преди 1 ден
    3 студентски стартъпа печелят по 10 000 долара финансиране
    Вижте кои отбори спечелиха петия сезон на акселератора Elevate на Американския университет в България
    преди 1 ден
    Откриват Ритейл парк Видин Плаза
    Инвеститор е „Дунония“, ще бъдат разкрити нови над 80 работни места