петък, 24 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5294 прочитания

  Роботи изместват 11 млн. британци от работните им места до 20 години

  Всяко трето работно място на Острова е застрашено, сочи ново проучване
  11 ноември 2014, 11:49 a+ a- a

  За около 10.8 млн. работни места във Великобритания съществува риск да бъдат заети от компютри и роботи през следващите 20 години. Застрашена от автоматизация на Острова е всяка трета позиция. Това сочи ново проучване на Deloitte и Университета в Оксфорд, цитирано от британския вестник Telegraph.

  Като най-уязвими са оценени нископлатените професии, при които хората получават годишни заплати до 30 000 паунда. За тях рискът е пет пъти по-голям отколкото позициите с годишни заплати от над 100 000 паунда.

  Бързият напредък при технологиите заплашва да създаде нова класа от хора с ниска квалификация, чиито професии ще бъдат автоматизирани, предупреждават авторите на проучването. Те прогнозират, че 35% от работните места във Великобритания ще станат излишни поради техническия напредък през следващите 10 или 20 години.

  „Технологичният напредък е много вероятно да предизвика големи промени на трудовия пазар във Великобритания през следващите десетилетия. Ако тези промени не бъдат осъзнати, разбрани и приети, съществува риск от безработица, която може да бъде избегната”, подчертава Ангус Ноулс-Кътлър от Deloitte.

  Най-сериозен риск има за позиции, изискващи осъществяването на повтарящи се процеси, и за чиновнически дейности в секторите администрация, продажби, транспорт, строителство, енергетика и производство.

  Най-малък риск има за инженерните, компютърните и научните позиции. Дейностите, изискващи креативност или междуличностни умения, в области, като мениджмънт, изкуство, медии, образование, право, здравеопазване и финансови услуги, също не са застрашени, отбелязват авторите на доклада.

  Успоредно с елиминирането на определени позиции ще бъдат създадени нови работни места от възникването на нови индустрии. Създадените нови позиции вероятно ще са повече от унищожените. „През следващите седем години в Лондон ще бъдат създадени нетно 300 хиляди нови работни места. Много професии ще бъдат унищожени, но и много нови ще бъдат създадени”, коментира Ноулс-Кътлър.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 22 часа
  Eldrive започва да изгражда собствени зарядни паркове за електромобили
  Освен зарядните станции в парковете ще има кафенета и магазини
  преди 24 часа
  „Смарт Органик“ вече се търгува на основния базар на БФБ
  Тя е първата компания, преминала от малкия пазар beam на основния Standard на Борсата
  преди 1 ден
  JYSK открива още 2 нови магазина у нас
  От началото на 2024 до сега бяха открити обекти в Елин Пелин, Равда и Асеновград
  преди 1 ден
  Инфлацията във Великобритания с по-малък от очакваното спад
  През април показателят е с почти 1% по-нисък спрямо март
  22 май 2024, 13:06
  Пазарът на индустриални площи в София навлиза в нова фаза
  Пазарът на производствени и складови площи в София забавя темпото си в началото на годината, а наемните нива се стабилизират за първи път от края на 2021, сочи нов доклад на Cushman&Wakefield Forton