събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5275 прочитания

    Роботи изместват 11 млн. британци от работните им места до 20 години

    Всяко трето работно място на Острова е застрашено, сочи ново проучване
    11 ноември 2014, 11:49 a+ a- a

    За около 10.8 млн. работни места във Великобритания съществува риск да бъдат заети от компютри и роботи през следващите 20 години. Застрашена от автоматизация на Острова е всяка трета позиция. Това сочи ново проучване на Deloitte и Университета в Оксфорд, цитирано от британския вестник Telegraph.

    Като най-уязвими са оценени нископлатените професии, при които хората получават годишни заплати до 30 000 паунда. За тях рискът е пет пъти по-голям отколкото позициите с годишни заплати от над 100 000 паунда.

    Бързият напредък при технологиите заплашва да създаде нова класа от хора с ниска квалификация, чиито професии ще бъдат автоматизирани, предупреждават авторите на проучването. Те прогнозират, че 35% от работните места във Великобритания ще станат излишни поради техническия напредък през следващите 10 или 20 години.

    „Технологичният напредък е много вероятно да предизвика големи промени на трудовия пазар във Великобритания през следващите десетилетия. Ако тези промени не бъдат осъзнати, разбрани и приети, съществува риск от безработица, която може да бъде избегната”, подчертава Ангус Ноулс-Кътлър от Deloitte.

    Най-сериозен риск има за позиции, изискващи осъществяването на повтарящи се процеси, и за чиновнически дейности в секторите администрация, продажби, транспорт, строителство, енергетика и производство.

    Най-малък риск има за инженерните, компютърните и научните позиции. Дейностите, изискващи креативност или междуличностни умения, в области, като мениджмънт, изкуство, медии, образование, право, здравеопазване и финансови услуги, също не са застрашени, отбелязват авторите на доклада.

    Успоредно с елиминирането на определени позиции ще бъдат създадени нови работни места от възникването на нови индустрии. Създадените нови позиции вероятно ще са повече от унищожените. „През следващите седем години в Лондон ще бъдат създадени нетно 300 хиляди нови работни места. Много професии ще бъдат унищожени, но и много нови ще бъдат създадени”, коментира Ноулс-Кътлър.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 12 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 12 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 13 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 15 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години