вторник, 07 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1570 прочитания

    Сделката Лима - първа стъпка към Париж

    Близо 200 държави по света се споразумяха да намалят употребата на изкопаеми горива с цел борба с промените в климата
    15 декември 2014, 11:08 a+ a- a

    По време на среща в столицата на Перу Лима делегати на 194 страни-членки на ООН постигнаха историческо споразумение. След повече от 36 аса преговори в 2 часа сутринта в неделя /14 декември/ бе подписано първото по рода си споразумение, което поставя общата рамка на борбата с климатичните промени в бъдеще.

    Освен това документът гласи, че всяка една страна по света ще намали използването на изкопаеми горива, газовете от които причиняват глобалното затопляне.

    От 30 ноември до 11 декември 2015 в Париж ще се проведе Конференцията на ООН за промените в климата. Целта ѝ е да постигне универсално споразумение за климата, което да включва всички страни по света и да има задължителен характер /страните да са задължени да приложат приетите правила/.

    По същество споразумението представлява пробив в 20-годишните усилия да бъде постигнато глобално съгласие за пакт, с който да се овладее промяната в климата. Споразумението Лима е първото в историята, което обединява бедни и богати държави в съгласието им да намалят употребата на въглища, газ и петрол.

    Британският министър по промяната в климата Ед Дейви заяви: "Няма да кажа, че срещата в Париж ще е разходка в парка." Той окачестви споразумението от Лима като "много важна стъпка" по пътя към Париж, където "истинската сделка" трябва да бъде осъществена, предаде BBC.

    В същото време от The New York Times поясняват, че постигнатото споразумение всъщност няма задължително обвързващи текстове, които да определят коя страна с колко точно трябва да съкрати употребата на изкопаеми горива. Изданието определя факта, че подписаното споразумение няма задължителен характер, като цената, на която то е сключено.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 минути
    преди 4 часа
    Бюджетът на плюс от 600 млн. лв. през април
    Принос за това има вноската на БНБ
    преди 5 часа
    Google съкрати 200 души
    Компанията измества основните си длъжности зад граница
    преди 6 часа
    Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 г.
    Общо 31 доклада на комитетите на ОИСР по отношение на България са приети, остават още 26
    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid