петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    14650 прочитания

    Как ще изглежда светът на бъдещето?

    Вижте прогнозите на известни футуролози
    30 декември 2014, 13:57 a+ a- a

    Компютрите на бъдещето ще знаят какво точно мислите и кога лъжете. Ще изместят много хора от работните им места, но и ще ускорят икономическия растеж. Хората ще измислят за себе си по-креативни и по-полезни занимания. Ключът към бъдещето ще е адаптивността ни. Това са само част от прогнозите на известни футуролози, публикувани в онлайн изданието The Futurist.

    Работа и икономика

    Томас Фрей: 2 млрд. работни места ще изчезнат до 2030
    Добрата новина е, че професиите, които ще заместят тези изчезващи занимания, възникват сега. Технологични и икономически сили ще премахнат различни категории работа, но ще създадат повече на тяхно място, смята известният футуролог Томас Фрей. Сред индустриите, които имат потенциал да създават нови работни места според Фрей, са 3D принтирането, комерсиалните дрони и др.

    Робин Хенсън: Напредъкът в изкуствения интелект ще създаде бързо ускоряваща се икономика, която обаче ще изхвърли от пазара на труда много работещи
    Предизвикателството да се създаде напълно интелигентна машина може да се редуцира до сканиране на човешкия мозък и изграждане на компютър, който да емулира (копира) изцяло работата му. Инженери биха могли да постигнат това през следващите 30 до 75 години. В резултат на това милиарди напълно ефективни и независими емулации на човешките същества или накратко „ems” ще могат да живеят и работят сред нас. Ще възникнат изцяло нови градове, населени с „ems”-ове, а хората ще се конкурират с тях за работа.

    Едуард Гордън: Недостигът на таланти в САЩ, Европа и Япония ще се прехвърли към Китай, Индия и другите развиващи се страни
    Недостигът на квалифицирани кадри ще расте, тъй като т.нар. "бейби бумъри" и по-младата работна сила не успяват да наваксат с усвояването на необходимите умения. До 2020 три четвърти от позициите в САЩ ще изискват по-високи умения. Ще са нужни 122 млн. специалисти, но само 55 млн. ще са квалифицирани за тези длъжности.

    Иновации

    World Trends & Forecasts: Компютрите ще разбират перфектно какво говорим и може да го използват срещу нас
    Компютри, които интуитивно разбират значението на казаното от нас, вероятно ще се появят сред нас след няколко десетилетия.

    Ричард Йонк: Компютърните чипове с размери на песъчинка ще станат повсеместни

    Tomorrow in Brief: „Говорещи” растения ще станат наш важен съюзник при мониторинга на екосистемата
    Растенията могат да бъдат превърнати в естествени биосензори, които могат да ни предупреждават за появата на замърсители във въздуха и други явления.

    Грей Скот: Телепортацията изглежда все по-реална
    Телепортацията доскоро изглеждаше като научна фантастика. Китайски физици начело с Юан Уин твърдят, че са успели да телепортират фотони на разстояние от почти 100 километра. Очаква се телепортационните технологии да напреднат още в близко бъдеще.

    Берталан Меско: Медицината на бъдещето ще разчита на сензори, които ще подават данни за състоянието ни
    Множество сензори ще събират и докладват данни за състоянието ни. Смилаеми сензори, които ще поглъщаме, ще съхраняват и предават данни за тялото ни. Сензори, вградени в зъбите ни, ще събират данни за хранителните ни навици. Подкожни сензори постоянно ще измерват важни показатели и ще уведомяват здравните работници, когато нещо не е наред.

    Рик Доксай: Ще програмираме себе си да сме неостаряващи и да не се разболяваме
    След 20-30 години лекарите ще лекуват болести, но не като ни предписват антибиотици, а като променят генома ни, така че телата ни да отблъскват сами болестите. Тези генно базирани терапии ще ни помогнат да спрем процеса на стареене.

    Рандал Майс: Синтетичната биология може да проправи пътя към подобрени лечения Недостигът на органи за трансплантация е огромен проблем. Решение биха могли да бъдат 3D принтираните органи, които ще могат да спасят множество човешки животи. Маларията и други болести биха могли да бъдат лекувани с биоинженерни лекарства.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 12 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 16 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 17 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 18 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам