петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4653 прочитания

    Световното богатство е намаляло през 2015

    Въпреки това тенденциите са положителни – до 2020 милионерите в долари ще са над 49 милиона души по света, отчита годишният доклад за богатството на Credit Suisse
    13 октомври 2015, 16:12 a+ a- a

    Световното богатство през 2015 възлиза на 250 трилиона долара и е намаляло спрямо 2014, но съвсем малко. Това показват данните на Credit Suisse в годишния им доклад „Глобалното богатство 2015“ /Global Wealth Report 2015/.

    Въпреки това основните тенденции остават положителни, коментират от Credit Suisse. Най-чувствително се е увеличило богатството на домакинствата в САЩ и Китай за периода от средата на 2014 до средата на 2015. Въпреки това като цяло богатството остава основно ситуирано в Европа и САЩ.

    От началото на века увеличаването на богатството в развиващите се икономики е „забележително“. В частност населението на Китай се е увеличило 5 пъти и притежава 10% от световното богатство, уточнява изпълнителният директор на Credit Suisse.

    В глобален мащаб размерът, здравето и ресурсите на средната класа се възприемат като ключови фактори за определяне на скоростта и устойчивостта на икономическото развитие. Дълги години американската средна класа се възприемаше като еталон за средната класа изобщо.

    През 2015, обаче, китайската средна класа за първи път надмина по брой американската, показват данните на Credi Suisse. Китайската средна класа се състои от 109 млн. души, а американската от 92 млн. В световен мащаб през 2015 14% от населението принадлежи към средната класа. Това са 664 милиона души.

    Според прогнозите в доклада средната класа ще продължи да се увеличава най-вече в развиващите се икономики, като най-голям дял от това увеличение ще се наблюдава в Азия. Докладът определя средната класа от гледна точка на имуществото, а не на дохода. Това се прави, защото така тя е по-устойчива на временни проблеми, като краткосрочна безработица, например.

    Неравенството при разпределението на богатството се задълбочава след финансовата криза и 2015 не е изключение от тази тенденция. Според данните от доклада, за да сте част от от по-богатата част от човечеството ще имате нужда от $3 210 (след изваждане на дълговете). За да сте част от 10-те процента най-богати в света ще Ви трябват $68 800, а, ако искате да принадлежите към най-богатият процент хора на планетата, ще са Ви необходими $759 900.

    Основната и средната секции от „пирамидата на богатството“ притежават $39 трилиона от световното богатство. Те са отговорни за голяма част от търсенето на широка гама продукти и финансови услуги, подчертават от Credit Suisse.

    Най- вероятно световното богатство ще продължи да се увеличава с около 6,5% годишно. Така през 2020 то ще възлиза на $345 трилиона или 38% повече от това в момента, прогнозират от Credit Suisse. Безпрецедентен лидер по дял от световното богатство ще си остане САЩ – около 1/3 от цялото световно богатство ще продължи да се намира там. Въпреки това основните двигатели на нарастването ще са в развиващите се икономики. От 17% днес, техният дял от световното богатство ще се увеличи до 19% през 2020.

    Oчаква се броят на китайските милионери да достигне 2,3 милиона до 2020. В глобален мащаб броят на милионерите в долари се очаква да се увеличи с 46% в следващите 5 години до 49,3 млн. души, от които 22 млн. ще живеят в Северна Америка, 15,5 млн. в Европа и 8 млн. в Азия и тихоокеанския регион.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 6 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 22 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 22 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 23 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство