вторник, 23 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3875 прочитания

  ЕС се разцепи

  Формира се нов фискален съюз, в който влиза и България
  09 декември 2011, 13:51 a+ a- a

  Развод по британски или как Европа тръгна по различни пътища. 17-те страни членки на еврозоната плюс още девет, включително и България, се договориха да формират нов фискален съюз. Великобритания блокира предложението.

  „Взето беше решение, 17-те страни от еврозоната плюс други шест да подпишат междуправителствено споразумение. Други две все още нямат мандат да вземат подобно решение”, отбеляза след срещата на върха в Брюксел президентът на ЕС Херман Ван Ромпой.  Новият договор трябва да бъде одобрен до март 2012. Той предвижда:

  •    по-силна интеграция между 26-те страни;
  •    засилен бюджетен надзор от Брюксел, т.е. тези страни трябва да представят националните бюджети за разглеждане в Европейската комисия;
  •    те трябва да поддържат балансирани бюджети, което означава, че структурният им дефицит не трябва да надвишава 0.5% от БВП. Това трябва да бъде включено като изискване в конституциите им.
  •    автоматични санкции за страните, чийто бюджетен дефицит надхвърля 3% от БВП, освен ако с квалифицирано мнозинство не бъдат отхвърлени;
  •    еврозоната плюс новите шест страни планират да предоставят на МВФ допълнителни 200 милиарда евро за спасяване на затруднени европейски страни.

  Споразумението се счита за успех на тандема МЕРКОЗИ, който успя да наложи предложението си за фискалния съюз. „Много съм доволна от резултатите”, отбеляза германският канцлер Ангела Меркел. „Светът ще се убеди, че Европа се учи от грешките си”, допълни тя.

  Експертите обаче очакват да възникнат правни проблеми с новия пакт.

  От своя страна британският премиер Дейвид Камерън отбеляза, че не може да допусне подписването на „договор в договора”. Според него 26-те страни ще трябва да направят радикални промени за сметка на националния си суверенитет. „Ние никога няма да се присъединим към еврозоната и никога няма да отдадем част от суверенитета си, както ще се наложи сега на останалите страни”, посочи още Камерън.  По повод отказа на Великобритания да се включи в новия съюз френският президент Никола Саркози подчерта: „Ние няма да се извиняваме за това, че искаме да спасим еврото”.

  Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо коментира, че „би предпочел единно решение". "След като стана ясно, че това е невъзможно, смятам, че е по-правилно обвързване поне на страните, които са готови да направят това веднага”, посочи Барозо.

  Дали новото споразумение ще доведе до стабилизиране на еврото е спорен въпрос, отбеляза в свой коментар списание Economist. Постигнатите договорености се фокусират изключително върху бюджетната дисциплина. Малко внимание се обръща на това как ще се стимулира икономическият растеж, коментира още изданието.

  Договореностите в Брюксел не успяха да успокоят и пазарите. Борсите в Азия и Европа отбелязаха спад.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 минути
  Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
  Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес
  преди 17 часа
  С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
  Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
  преди 18 часа
  Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
  Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
  преди 19 часа
  преди 19 часа
  Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
  В Азия цената е намалена с около $2000
  преди 20 часа
  НС отложи на първо четене пълната либерализация на пазара на ток
  Либерализацията на пазара на ток за бита се отлага с година