четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9213 прочитания

    Индустрия 4.0: В следващите 5 години ще бъдат загубени 5 млн. работни места

    Нов доклад на Световния икономически форум очертава предизвикателствата, които иновациите създават пред икономиките и пазарите на труда
    19 януари 2016, 10:50 a+ a- a

    Четвъртата индустриална революция (Индустрия 4.0) ще предизвика повсеместни смущения не само при конвенционалните бизнес модели но и на пазара на труда в рамките на следващите 5 години. Това е записано в доклада на Световния икономически форум (СИФ) „Бъдещето на работата: Заетост, умения и стратегия за работната сила за четвъртата индустриална революция“.

    Според анализа на СИВ голяма част от факторите, които в момента променят облика на глобалната индустрия, ще имат значително влияние върху пазара на труда, но то няма да е само в една посока. Новостите ще доведат до създаване на нови работни места и чувствително повишаване производителността на труда, но в същото време заради тях ще бъдат изгубени много работни места, а в някои области заетите ще страдат от сериозно разминаване между уменията, които притежават и изискваните за тяхната позиция.

    В много индустрии и държави най-търсените позиции и специалисти не съществуваха до преди 10 и дори до преди 5 години, а темпото на промяна тепърва ще се ускорява, отбелязва докладът. Изчисленията показват, че 65% от децата, които сега започват началното си образование, в крайна сметка ще работят напълно нови професии, които в момента дори не съществуват.

    С електрониката и роботиката, които превземат множество от процесите в компаниите, ориентирани към бъдещето и иновациите, умните системи ще променят коренно икономиката. За съжаление обаче, те няма да са толкова умни, че да предотвратят загубата на милиони работни места, коментира Deutsche Welle.

    Според доклада технологичните трансформации ще доведат до загубата на над 5 млн. работни места в 15 развити и развиващи се икономики. СИВ прогнозира, че в рамките на следващите 5 години в САЩ, Германия, Франция, Китай, Бразилия и др. ще бъдат загубени над 7 млн. работни места предимно в сферата на администрацията и чиновници. В същото време в сферата на компютърното инженерство и математиката ще бъдат създадени 2,1 млн. нови работни места.

    Докладът предупреждава, че жените ще бъдат сред най-потърпевшите групи от съкращаването на работните места. Това се дължи основно на факта, че те не са достатъчно добре представени в сферите на технологиите, където ще се създават новите позиции.

    СИВ отбелязва, че правителствата трябва да вземат своевременни мерки, за да осигурят на работната сила умения, които ще са „устойчиви на бъдещето“, ако не искат да се сблъскат с непрекъснато увеличаваща се безработица.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 2 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 3 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 4 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 7 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк