четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4821 прочитания

    Кои са основните теми на Давос 2016?

    Вижте какви въпроси ще дискутират световните лидери в швейцарския курорт
    20 януари 2016, 11:13 a+ a- a

    Световни политически и бизнес лидери, активисти и учени се събират днес в швейцарския курорт Давос, за да обсъдят предизвикателствата пред човечеството. В рамките на четири дни дискусиите им ще се фокусират върху няколко основни теми, отбелязва Guardian.

    Вижте кои теми ще доминират в Давос:

    Възходът на роботите
    Автоматизацията и все по-интелигентните машини отправят все по-сериозни предизвикателства пред света. Дали не сме се запътили към „свят без работа” се питат все повече хора. Експерти предупреждават, че всяко второ работно място може да бъде унищожено от интелигентна машина. Не са застраховани и т.нар. „бели якички”.
    Новата индустриална революция създава и възможности. Участниците на форума в Давос ще обсъдят как автоматизацията може да подобри благоденствието на хората и работата на бизнеса.

    Тероризъм и миграционна криза
    Световните лидери ще дискутира как да се справят с разрастващата се миграционна криза и как по-добре да се интегрират бежанците в обществата, които ги подслоняват.

    Китай и финансовите пазари
    Бизнес и финансови лидери ще обсъждат дали не сме са запътили към нов срив на световните финансови пазари и как това може да бъде избегнато. Повод за тревога е забавящата се икономика на Китай. Понижването на цената на петрола под 30 долара за барел също ще е част от дневния ред на Давос.

    Климатични промени
    Световният икономически форум се надява да надгради постигнатото през декември 2015 в Париж климатично споразумение за ограничаване на повишаването на световните температури. Промяната в климата е най-големият риск за глобалната икономика през 2016, установи по-рано годишното проучване на Световния икономически форум (СИВ).

    Европа
    Напрежението в Близкия Изток и на пазарите избутаха от дневния ред дълговите проблеми на еврозоната. Спомените от гръцката криза през лятото обаче все още не са отминали. Възможното излизане на Великобритания от ЕС също ще е на дневен ред в Давос.

    Медицина
    В Давос вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън ще представи инициативата си за откриване на лечение за рака. През май 2015 Байдън загуби големия си син Бо, който почина от рак. Еболата също ще е на дневен ред, а Бил Гейтс ще е начело на дискусията за това как да се подготвим за следващата пандемия.

    Киберпрестъпност и граждански свободи
    В Давос се очаква сблъсък между властите, които искат по-сериозен контрол на дигиталната ни комуникация, и активистите, които се опасяват за неприкосновеността на личния живот.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 4 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 5 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 21 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 21 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 21 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място