четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    30110 прочитания

    Уроци по дълголетие от японския остров Окинава

    Вижте интересни факти за начина на живот и хранене на местните жители
    23 февруари 2016, 09:41 a+ a- a

    Японският остров Окинава е една от т.нар. „сини зони“ в света - места, където има свръхконцентрация на дълголетници, които освен че са в добро здраве до последните си дни, са физически активни и нямат проблеми с паметта.  Островът е популярен с това, че там живеят 15% от т. нар. суперстолетници в света (хора на повече от 107 години), както и че относителният дял на хората, които доживяват до 100, е най-голям в света. На какво се дължи дълголетието на жителите на Окинава?

    1. В менюто на жителите на Окинава преобладава растителната храна. Диетата им е богата на въглехидрати, които се съдържат основно в сладките картофи, ориза и плодовете. Хранят се с основно със зеленчуци, зърнените култури, риба и морски дарове. Много популярни на острова са соята и соевото сирене (тофу). Месо се консумира много рядко и предимно при специални случаи. Любопитно е, че местните имат навика да приключват с храненето преди да са се заситили. Такова нещо като преяждане не съществува. 

    2. Градинарството е масово разпространено. Почти всички възрастни хора на острова отглеждат сами зеленчуците си. Това освен че ги поддържа физически активни до дълбока старост, им осигурява и екологично чиста и здравословна храна. 

    3. Климатът също има значение. Островът е известен като райско кътче с прекрасни плажове, спокойна атмосфера и субтропичен климат. Прекарването на повече време навън и на слънце също допринася за доброто здравословно състояние на възрастните хора на острова. 

    4. Възрастните хора са спокойни, че винаги има на кого да разчитат. На острова са популярни т.нар. „моаи“ - групи за социална подкрепа, които предлагат различна помощ (финансова, здравна, духовна и др.).

    5. Възрастните хора на Окинава са изключително подвижни и активни. Освен грижи за градинарството, за което стана въпрос, те ходят много пеша и карат колело. И още нещо интересно – в домовете на местните хора има много малко мебели – те с хранят на пода, почиват си седнали на пода и т.н. Многократното сядане и ставане през деня също поддържа тялото им силно и гъвкаво, а наред с това подобрява и баланса.   

    6. В менюто на възрастните хора на остров Окинава присъстват и много билки. В градините си те отглеждат див пелин, джинджифил, куркума – всички с доказани здравословни свойства. Редовно пият билков чай.

    7. И не на последно място – местните възрастни хора се популярния със завидния си позитивизъм. Бързо забравят лошото и умеят да се радват на малките неща във всеки един ден от живота си. Добросърдечни и мили хора са и се стремят да общуват повече с младите.

    Вижте повече за живота на осторов Окинава в тази поредица от 10 кратки филмчета на изследователя Дан Бютнер, който с екип от учени посещава и изследва местата с най-голяма концентрация на столетници в света (т.нар. „сини зони“). 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 6 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 7 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 9 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 11 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк