четвъртък, 14 ноември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  19594 прочитания

  Уроци по дълголетие от остров Сардиния, Италия

  Вижте интересни факти за начина на живот и хранене на местните жители
  01 март 2016, 17:36 a+ a- a

  Остров Сардиния има богата и красива природа, чист въздух и много зелени пасища. Снимка: Рафаел Брикс, Wikimedia Commons

  Красивият остров Сардиния в Средиземно море  е една от т.нар. „сини зони“ в света - места, където има свръхконцентрация на дълголетници, които освен че са в добро здраве до последните си дни, са физически активни и нямат проблеми с паметта. Разположен е на 120 мили западно от континенталната част на Италия, а населението му наброява 1,6 млн души. Сардиния се отличава от всички останали „сини зони“ по това, че там съотношението на столетниците жени и мъже е едно към едно. За сравнение в другите такива области жените столетници обичайно са в пъти повече от мъжете (4:1). Най-общо дълголетието на Сардиния се свързва с чистия въздух, хубавия климат, спокойния живот и три храни – червено вино, козе мляко и мастиково олио. Вижте на какво още се дължи дълголетието на местните жители:

  1. Повече зеленчуци и почти никакво месо. Класическата диета на жителите на Сардиния се състои от пълнозърнест хляб, бакла, нахут, боб, градински зеленчуци, плодове и мастиково олио. Традиционно за острова е т.нар. пекорино – сирене от овче мляко, което е богато на омега-3 мастни киселини. Консумира се и много козе сирене. Месо се консумира рядко - само в неделя или на празници. 

  2. Семейството на първо място. Местните жители много ценят семейните традиции и всеки член на семейството се чувства обичан и обгрижван. А хората, които живеят в сплотени и здрави семейства, са по-малко предразположени към депресия и стрес.

  3. Козе мляко всеки ден. Сардинците редовно консумират козе мляко, което се счита за един от еликсирите на дълголетието. Любопитно е, че козите пасат остролистното сардинско къри - билка с мощни противовъзпалителни свойства и антитуморно действие.

  4. Огромна почит към възрастните. На острова има голямо уважение към възрастните хора, те се чувстват ценени и обичани. Освен това имат дълбока връзка с младото поколение. На свой ред младите хора в Сардиния също получават подкрепа, мъдрост, уроци и насърчения от възрастните. 

  5. Движение. Ходенето е неизменна част от ежедневието на възрастните хора на острова. А защо има толкова много мъже столетници? Защото повечето от тях са овчари и целият им ден минава в движение по пасищата. А ходенето подобрява сърдечно-съдовата дейност, укрепва костната система, мускулите и повишава метаболизма. 

  6. Две чаши червено вино всеки ден. В Сардиния червеното вино редовно присъства на трапезите. Местното вино Канонау съдържа в пъти повече полезни за сърцето флавоноиди в сравнение с другите вина. Флавоноидите почистват плаката от стените на артериите и ги правят по-еластични.  

  7. Повече смях. Мъжете на острова са популярни с хапливото си чувство за хумор. Те се събират на улицата всеки следобед, смеят се и се шегуват. 

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 25 минути
  Отново стартират процедурата за концесия на летище Пловдив
  Има сериозен инвеститорски интерес, коментира министърът на туризма
  преди 1 час
  Китай води „задълбочени“ преговори със САЩ
  Пекин държи на отмяна на митата, за да се достигне „първа фаза“ на споразумение между страните
  преди 2 часа
  Ръст в обема на свободни офис площи в София
  През третото тримесечие повече от 50% от новозаетите площи са наети от IT фирми, предвиждащи помещенията за буфер при планирано разрастване
  преди 3 часа
  Икономиката отбелязва близо 4% ръст
  Данните са за третото тримесечие на годината и са по експресни оценки на националната статистика
  преди 3 часа
  Българските емигранти за изпратили над €1 млрд. през 2018
  Общо в ЕС, изпратените от рабитещи в чужбина средства, възлизат на €35,6 милиарда