вторник, 19 ноември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  8198 прочитания

  Уроци по дълголетие от полуостров Никоя, Коста Рика

  Вижте интересни факти за начина на живот и хранене на местните жители
  08 март 2016, 17:38 a+ a- a

  Полуостров Никоя, Коста Рика, е една от т.нар. „сини зони“ в света - места, където има свръхконцентрация на дълголетници, които освен че са в добро здраве до последните си дни, са физически активни и нямат проблеми с паметта. Съвременните жители на Никоя са потомци на индианското племе чоротега. В менюто им преобладава растителната храна - предимно боб, царевица и тиква, което според учените е и една от причините за тяхното дълголетие. Вижте на какво още се дължи дълголетието им:  

  1. Цел в живота. Столетниците имат силно изразено чувство за цел. Те се чувстват необходими и искат да виждат своя принос към общото благо.

  2. По-твърда вода. Питейната вода в Никоя е с най-високо съдържание на калций в цяла Коста Рика. На това до голяма степен се дължат по-ниските нива на заболеваемост от сърдечносъдови болести, по-голямата здравина на костите и по-редките фрактури.

  3. Почит към семейството. Столетниците в Никоя живеят със семействата си и се радват на подкрепа от членовете им до края на живота си. 

  4. Лека вечеря. Столетниците на полуострова имат навика да вечерят рано и предимно лека храна. Това е добър начин да намалиш количеството на калориите, поемани чрез храната, и удължиш живота си. 

  5. Социални контакти и много смях. Столетниците в Никоя са много социални хора и редовно общуват със съседите си, а смехът е неизменна част от тяхната народопсихология. Именно смехът често е сочен като тайната за дълголетието на никойците. 

  6. Усърден труд. Повечето дълголетници продължават да упражняват физически труд до края на живота си. И го правят с удоволствие. 

  7. Повече време на слънце. Никойците прекарват много време на открито и на слънце и така си набавят достатъчно витамин D. 

  8. Гените. Никойците имат много по-дълги теломери (окончанията на хромозомите) в сравнение с останалите жители на Коста Рика. Като цяло по-дългите теломери са свързани с по-дълъг клетъчен живот. Или колкото са по-дълги теломерите, толкова по-голям е потенциалът на човек за дълголетие и здраве.

  9. По-малко стрес. Учените отчитат много по-ниски нива на стрес у жителите на Никоя в сравнение с което и да е друго място в Коста Рика.  

  10. Градинска храна. Дълголетниците в Никоя, както и повечето дълголетници в останалите „сини зони“ по света, сами отглеждат храната си. Така, от една страна, те си осигуряват качествена и здравословна храна, а от друга, грижите за домашното стопанство ги поддържат физически активни. 

  11. Млади по сърце. Столетниците в Никоя не губят младежкия си дух и чувството си за хумор до края на живота си. Така например местен лекар разказва пред BBC как веднъж получил покана за танц от една 108-годишна дама.

  Вижте повече за живота на полуостров Никоя в тази поредица от кратки филмчета на изследователя Дан Бютнер, който с екип от учени посещава и изследва местата с най-голяма концентрация на столетници в света (т.нар. „сини зони“). 

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Премиерът заяви, че предложението за болничните няма да се внася
  Проблемът с фалшивите болнични ще бъде разгледан в рамките Националния съвет за тристранно сътрудничество
  преди 7 часа
  Estée Lauder придоби южнокорейска компания
  Американската компания се сдоби с марките Dr Jart+ и Do The Right Thing
  преди 10 часа
  Пазарът на нови автомобили в ЕС с 10-годишен рекорд
  През октомври са регистрирани почти 1,2 милиона нови автомобила в ЕС, България с над 9% ръст на годишна база
  преди 12 часа
  Калифорния прекратява покупката на автомобили от GM, Toyota и Fiat Chrysler
  Щатът се бори с президентската администрация за правото сам да определя нивото на вредни емисии, което да спазва
  преди 13 часа
  Япония одобри търговско споразумение със САЩ
  Предстои допълнително договаряне за премахване митата върху японските автомобили и частите за тях