петък, 03 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  8625 прочитания

  Уроци по дълголетие от полуостров Никоя, Коста Рика

  Вижте интересни факти за начина на живот и хранене на местните жители
  08 март 2016, 17:38 a+ a- a

  Полуостров Никоя, Коста Рика, е една от т.нар. „сини зони“ в света - места, където има свръхконцентрация на дълголетници, които освен че са в добро здраве до последните си дни, са физически активни и нямат проблеми с паметта. Съвременните жители на Никоя са потомци на индианското племе чоротега. В менюто им преобладава растителната храна - предимно боб, царевица и тиква, което според учените е и една от причините за тяхното дълголетие. Вижте на какво още се дължи дълголетието им:  

  1. Цел в живота. Столетниците имат силно изразено чувство за цел. Те се чувстват необходими и искат да виждат своя принос към общото благо.

  2. По-твърда вода. Питейната вода в Никоя е с най-високо съдържание на калций в цяла Коста Рика. На това до голяма степен се дължат по-ниските нива на заболеваемост от сърдечносъдови болести, по-голямата здравина на костите и по-редките фрактури.

  3. Почит към семейството. Столетниците в Никоя живеят със семействата си и се радват на подкрепа от членовете им до края на живота си. 

  4. Лека вечеря. Столетниците на полуострова имат навика да вечерят рано и предимно лека храна. Това е добър начин да намалиш количеството на калориите, поемани чрез храната, и удължиш живота си. 

  5. Социални контакти и много смях. Столетниците в Никоя са много социални хора и редовно общуват със съседите си, а смехът е неизменна част от тяхната народопсихология. Именно смехът често е сочен като тайната за дълголетието на никойците. 

  6. Усърден труд. Повечето дълголетници продължават да упражняват физически труд до края на живота си. И го правят с удоволствие. 

  7. Повече време на слънце. Никойците прекарват много време на открито и на слънце и така си набавят достатъчно витамин D. 

  8. Гените. Никойците имат много по-дълги теломери (окончанията на хромозомите) в сравнение с останалите жители на Коста Рика. Като цяло по-дългите теломери са свързани с по-дълъг клетъчен живот. Или колкото са по-дълги теломерите, толкова по-голям е потенциалът на човек за дълголетие и здраве.

  9. По-малко стрес. Учените отчитат много по-ниски нива на стрес у жителите на Никоя в сравнение с което и да е друго място в Коста Рика.  

  10. Градинска храна. Дълголетниците в Никоя, както и повечето дълголетници в останалите „сини зони“ по света, сами отглеждат храната си. Така, от една страна, те си осигуряват качествена и здравословна храна, а от друга, грижите за домашното стопанство ги поддържат физически активни. 

  11. Млади по сърце. Столетниците в Никоя не губят младежкия си дух и чувството си за хумор до края на живота си. Така например местен лекар разказва пред BBC как веднъж получил покана за танц от една 108-годишна дама.

  Вижте повече за живота на полуостров Никоя в тази поредица от кратки филмчета на изследователя Дан Бютнер, който с екип от учени посещава и изследва местата с най-голяма концентрация на столетници в света (т.нар. „сини зони“). 

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 минути
  EK разреши употребата на Remdesivir за лечение на Covid-19 в ЕС
  Това е първото лекарство, получило одобрение за употреба на европейско ниво
  преди 1 час
  Китай планира създаването на пристанище за свободна търговия
  Идеята е то да се конкурира с Хонконг и Сингапур
  преди 1 час
  ЕК инвестира 1 млрд. евро в иновативни проекти за чисти технологии
  Фондът за иновации ще финансира революционни технологии в областта на енергията от възобновяеми източници, енергоемките отрасли, съхранението на енергия и улавянето, използването и съхранението на въглероден диоксид
  преди 2 часа
  Обсъжда се повишаване цените на всички клинични пътеки
  Така те ще покриват входящия тест за коронавирус на пациентите при постъпване в болница, независимо с какво заболяване
  преди 3 часа
  Над 65% от местата за настаняване у нас планират намаляване на пакетни цени
  Планират се още намаления на нощувки и алтернативен период за използване на резервации
  преди 3 часа
  "Ариете Логистикс" откри нов завод в Пазарджик
  Инвестицията на компанията възлиза на 20 млн. евро, а броят на наетите служители става 1000 души