понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3246 прочитания

    СЗО: Възможно е вирусът зика да достигне Европа през лятото

    Късната пролет и лятото са активните сезони за комарите, които пренасят вируса
    19 май 2016, 08:58 a+ a- a

    Възможно е вирусът зика да достигна Европа това лято. За това предупреждават от Световната здравна организация (СЗО), като уточняват, че вероятността за епидемия е малка до умерена, съобщи BBC.

    Най-рисковите региони, където биха могли да се разпространят комарите Aedes (които предават заболяването) е черноморското крайбрежия не Русия и Грузия и остров Мадейра. Държавите изложени на умерен риск от заболяването са Франция, Испания, Италия и Гърция. За Великобритания рискът се оценява като слаб.

    Към момента СЗО не е публикувала нови препоръки, свързани с пътувания в райони, в които вирусът зика е наличен.

    От организацията призоваха държавите да елиминират развъдниците на комари и да осигурят достатъчно информация, особено на бременните жени, за потенциалните вреди от това заболяване.

    Вирусът зика се свързва с рязко увеличаване на броя мозъчни увреждания при новородени. Към момента вирусът върлува в над 50 държави.

    Рискът за разпространението на зика се увеличава през късната пролет и лятото, тъй като тогава комарите Aedes стават по-активни.

    В доклада на СЗО е записано, че основният вид комар,който пренася вируса зика е Aedes aegypti. В Европа той може да бъде намерен само на о. Мадейра и по североизточното крайбрежие на Черноморе (Русия и Грузия).
     
    Друг вид комар, който пренася вируса зика, макар и не толкова ефективно, е Aedes albopictus. Той е по-широко разпространен в Европа: Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Франция, Германия, Грузия, Гърция, Израел, Италия, Малта, Монако, Черна гора, Румъния, Сан Маринов, Словения, Испания, Швейцария, Турция и Ватикана.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години