понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2444 прочитания

    Великобритания ще активира чл. 50 не по-късно от края на март 2017

    Страната няма да приеме свободното движение на хора и ще откаже да е част от юрисдикцията на Европейския съд
    03 октомври 2016, 10:26 a+ a- a

    Великобритания ще задейства чл. 50 от Лисабонския договор, официалната процедура по напускане на ЕС, не по-късно от края на месец март 2017. Това заяви британският министър-председател Тереза Мей по време на годишната конференция на Консервативната пария (Торите).

    Според Мей страната ще може да излезе напълно от ЕС до края на 2019, като основната цел е да стане „напълно независим суверен“. Тя поясни, че страната ще иска да има пълен контрол над миграционните процеси и също така ще откаже да бъде част от юрисдикцията на Европейския съд в Люксембург.

    Висш европейски дипломат коментира изказванията на Мей така: „Изглежда тя казва, че възстановяването на суверенитета е толкова важно, че тя е готова да плати цена по отношение на икономическа дезинтеграция“, пише Financial Times.

    От екипа на британския премиер отрекоха тя да е решила да напусне единния европейски пазар. Въпреки това за ЕС свободното движение на работници и контрола от страна на единен съд са неразделна част от общия европейски пазар, пояснява още изданието.

    Според The Independent в речта според Торите Мей е заела много по-твърда позиция по отношение на Брекзит, отколкото е заемала досега и дори е атакувала директно онези, които искат компромисна сделка, за да остане Великобритания част от единния европейски пазар.

    В речта си Мей каза още, че иска да даде на английските компании максимална свобода да търгуват и оперират на единния пазар, но не за сметка на това да позволи свободно движение и да приеме юрисдикцията на Европейския съд.

    Цялата реч на Мей можете да чуете във видеото:

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години