събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3863 прочитания

    ЕП одобри споразумението с Куба

    Евродепутатите гласуваха първото двустранно споразумение между ЕС и карибската страна
    05 юли 2017, 13:54 a+ a- a

    Европейският парламент одобри първото в историята споразумение за стърдуничество между ЕС и Куба. Целта е да се задейства политически диалог и улеснят търговията и сътрудничеството.

    Според евродепутата от Испания Елена Валенсиано, която отговаря за изготвяне на позицията на ЕП, споразумението ще отвори пътя към по-близки отнощения между ЕС и карибската страна.

    Споразумението ще засили сътрудничеството, ще подобри положението с правата на човека в страната и ще донесе ползи както за европейците, така и за кубинците, смята Валенсиано. „Ние ще нормализираме отношенията с Куба - първа стъпка към отношения, които трябва да бъдат по-близки в бъдеще“, заяви тя.

    „Това ще улесни отношенията на европейски компании с Куба, диалога между интелектуалците и студентите и възможностите за обмен между европейски и кубински студенти“.

    През последните две десетилетия ЕС има ограничени контакти с Куба заради нарушенията от страна на властите в Хавана на правата на човека и принципите на демокрацията.

    Въпреки това ЕС е вторият по-големина чуждестранен инвеститор в Куба и вторият по големина търговски партньор.

    В началото на 2014 ЕС и Куба започнаха преговори за първото в историята си двустранно споразумение. Това се случи в период, в който властите в Хавана предприеха стъпки за нормализация на отношенията си със страни като САЩ.

    Споразумението за политически диалог и сътрудничество бе подписано през декември 2016 от ръководителката на външната политика на ЕС Федерика Могерини. За да влезе в сила, то трябва да бъде одобрено от Европейския парламент.

    Договорът дава рамка на бъдещите отношения между ЕС и Куба и се очаква да подпомогне развитието на диалог, демократични реформи, икономическо сътрудничество и търговски отношения. Той също така съдържа клауза за спирането на действието му, ако се нарушават правата на човека.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години