петък, 21 септември 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5703 прочитания

  Посланикът на Израел: Отчитаме огромен ръст в броя израелски компании тук

  За взаимоотношенията между Държавата на Израел и България и развитието на предприемачеството у нас вижте какво сподели Н. Пр. г-жа Ирит Лилиан пред Economy.bg
  28 ноември 2017, 15:01 a+ a- a

  „В Израел има около 6 хил. стартъп компании в момента. Знаем много добре, че само една от пет ще бъде успешна“, разказва Н. Пр. г-жа Ирит Лилиан, посланик на Израел. В родината ѝ никой не гледа на провала като на нещо страшно, напротив. „Тези хора действат с пълното убеждение, че това, което предлагат, е чудесна иновация. Те се възприемат едновременно като търсещи знание и създатели“, подчертава тя.

  Поводът за нашата среща е международният форум под надслов „Investing in Europe’s Transformers“, в който Н. Пр. г-жа Ирит Лилиан ще вземе участие. Събитието се организира от „Джуниър Ачийвмънт България“ и ще се състои на 29-и ноември във филмово студио „Ню Бояна“ от 15:00 до 18:30 часа. По време на форума посланикът на Израел ще говори за приобщаващото образование и ще сподели успешни практики.

  Според нея един дипломат не трябва да има предварителни очаквания и затова е дошла в България с отворено сърце. „Имах много изненади и мисля, че най-добрата е, че срещнах толкова много приятели тук“, споделя тя. По думите ѝ политическите отношения между двете държави са отлични, а броят на израелските инвестиции у нас расте.

  Вижте какво още сподели Н. Пр. г-жа Ирит Лилиан, посланик на Държавата на Израел в интервю за Economy.bg:

  Вижте какво сподели Н. Пр. г-жа Ирит Лилиан за идването си в България пред Economy.bg.

  Ваше превъзходителство, какви бяха първите Ви мисли, когато разбрахте, че ще дойдете в България?
  Бих могла да кажа, че за мен това не бе голяма изненада. На предишната си позиция ръководех Департамента по Южноевропейските въпроси в Министерството на външните работи. България бе една от страните, за които отговарях. Така се случи, че имах много приятели от български произход. В рамките на житейския си опит научих доста за България, за българската култура и хората тук, за безпрецедентната история на спасяването на българските евреи. Ето защо бях много щастлива да дойда. Още повече, че бях тук по време на терористичната атака в Бургас. Дойдох като част от делегация на Външното министерство, която имаше за цел да помогне. Ето защо чувствата ми към тази страна са много силни. Когато трябваше да избера в коя държава искам да отида, знаейки, че в България ще има вакантна позиция, за мен отговорът бе ясен. В известен смисъл направих този избор със сърцето си.

  Това значи ли, че няма какво да Ви изненада тук?
  Имаше изненади. Работата е там, че един дипломат трябва да идва без предварителни очаквания. Високите очаквания обикновено са ключ към разочарованията. Ето защо дойдох с отворено сърце. Исках да разбера как се случват нещата; да науча повече; да опозная страната, да видя нейната красота; да се опитам да пътувам из нея; да срещна всякакви хора. Защото обикновено, когато си част от Министерство на външните работи, се срещаш с други високопоставени лица. Но когато си посланик, имаш чудесната възможност да срещнеш хората в страната. Да срещнеш всички - хора от малцинствените групи, от правителството, от опозицията, от всички сфери на живота. Да опознаеш неправителствените организации, младите хора, които наистина се борят за бъдещето на тази страна. Така че имах много изненади и мисля, че най-добрата е, че срещнах толкова много приятели тук. Сигурна съм, че ще съхраним приятелството си дълги години, след като напусна България.

  Вижте какво сподели Н. Пр. г-жа Ирит Лилиан за политическите отношения между България и Израел пред Economy.bg.

  Как бихте описали политическите отношения на България и Израел?
  Мисля, че политическите отношения са отлични. Това е фраза, зад която в случая се крие много искреност. Виждаме близки контакти между високопоставени лица, размяна на посещения на най-високо ниво. Щастливи сме, че през последните две години премиерът на Израел посети България, имахме много важна визита на президента на Израел. Планираме още такива посещения. Бих казала, че е налице размяна на официални посещения, което е много важно. Но за мен много по-важни са и би следвало да се ценят повече връзките между хората. Връзки между неправителствени организации, представители на гражданското общество, в областта на икономиката, в сферата на медиите, между правните системи. Взаимното сътрудничество в борбата с тероризма, който е една от най-големите съвременни заплахи в Европа и по целия свят. За съжаление, бяхме свидетели миналата седмица на ужасна терористична атака в Египет. Това не се ограничава до България, Израел или Европа. Това са области на сътрудничество, които са важни. Говорим за енергийна сигурност, енергийно сътрудничество и т.н. Но мисля, че в бъдеще по-съществено в сферата на политиката ще бъде, че Израел и България споделят много важни политически ценности – стойността на демокрацията, значението на доброто управление, мястото на семейството като много важна част на обществото. Вярно е, че проявата на тези ценности на практика може да се различава в България и Израел, но в крайна сметка тези основни ценности са налице. Бих казала, че това е най-важната спойка във взаимоотношенията между двете държави. И освен всичко това имаме съвместно историческо наследство, което е от изключително важно значение. Ще отбележим 75-годишнината от предотвратяването на депортацията на българските евреи по време на Втората световна война. За съжаление, също така депортацията на евреите от региона на Тракия, Македония и Пирот, които към онзи момент са били под административното управление на България. Това е историческо наследство, което трябва да съхраним. Не само като набор от исторически факти, но и като много важен урок за бъдещето. Много сме доволни, че българското правителство реши да приеме работната дефиниция на IHRA на понятието „антисемитизъм“ и освен това да определи член на правителството, който да бъде отговорен за борбата с антисемитизма и речта на омразата тук, в България. Защото, както казахме, не става въпрос само за едно наследство от исторически факти, а за урока към бъдещето - как достига до идните поколения, как ще бъде отразен в образователната система, в правораздавателната система и т.н. Така че вярвам, че това, което ни се предлага, е много повече от стандартното при отношенията между държави.

  Вижте какво сподели Н. Пр. г-жа Ирит Лилиан за икономическите отношения между България и Израел пред Economy.bg.

  Каква е Вашата оценка за икономическите отношения между България и Израел?
  Що се отнася до икономическите връзки, мисля, че има много голяма разлика между  двустранната международна търговия и инвестициите. Когато говорим за двустранна търговия, цифрите са много малки. Говорим за по-малко от половин милиард на година. Това може лесно да се обясни с факта, че нашите икономики в известен смисъл не са взаимно допълващи се. В някои аспекти те са много сходни. Все пак съществуват отделни сфери, в които можем да постигнем повече заедно. Например сферата на земеделието. България разполага с всичко необходимо – земя, вода, квалифицирана работна ръка. А в Израел имаме технологиите и експертното познание за най-съвременните практики в земеделието. Догодина в Израел ще се състои много голяма конференция на тази тема. По време на изложението ще бъдат представени най-съвременните технологии в тази област. Наистина вярвам, че ако има добра делегация с хора, които са посветени на идеята и промотират напредъка на земеделието в България, можем да дадем истински тласък на взаимоотношенията в тази област. Виждаме как това се случва в сферата на медицината. Доста от добрите практики в Израел се прилагат. Отварят се нови клиники. Български лекари се обучават в Израел и внасят в България необходимите технологии, така че и хората тук да могат да се ползват от тях.

  Вижте какво сподели Н. Пр. г-жа Ирит Лилиан за интереса на израелски инвеститори към България пред Economy.bg.

  Проявяват ли интерес израелски инвеститори към България?
  Ако говорим за инвестиции, картината изглежда различно. Това е така, защото виждаме много израелски бизнесмени, които инвестират в България. Секторът на недвижимите имоти обикновено е първата сфера, към която се насочват от много години насам. Но съм много щастлива да видя много израелски бизнеси, които проявяват интерес към сектора на информационите технологии. Високотехнологични компании отварят свои клонове тук. Малко е трудно да се изчисли размерът на инвестицията, защото много от тях идват тук, основавайки съвместно дружество с местна компания или разкриват клонове, други просто отварят български компании. Но отчитаме огромен ръст в броя израелски фирми, които са тук през, да кажем, последните 2 години и това е много окуражаващо.

  Към момента присъстват ли големи израелски инвеститори в България?
  Не бих искала да бъда несправедлива към останалите. Затова бих казала, че има големи израелски инвеститори в сферата на недвижимите имоти. За пример ще дам един много голям проект, който се нарича „Плана хайтс“. Инвеститорът е израелец, който живее от много години в България. Имаме много интересна инвестиция, при това голяма, направена от група, наречена New Life. Те притежават клиника в Пловдив, ще отворят много голям медицински център скоро в Бургас. Но отново, посочването на само двама, би било несправедливо спрямо останалите. Има много израелски компании, които са тук. И също нещо, което е дори още по-интересно, е наличието на хора, които си сътрудничат в областта на развойната дейност. Следващите, кой знае, Disk-on-key или други технологии, първоначално тръгнали от Израел, могат да произлязат от такива съвместни проекти, с което съм много горда.

  Защо в Израел има толкова много стартиращи компании? Вижте какво сподели Н. Пр. г-жа Ирит Лилиан пред Economy.bg.

  Израел е известен като стартъп хъб по света. На какво дължите успеха си?
  Това е кратко интервю и няма да навлизам в дълбочина, но Израел е меката на стартъпите. И това не е случайно. Свързано е с факта, че това е държавата на евреите. А ние сме се скитали 2 хил. години по света. Трябвало е да оцеляваме. Трябвало е да имаме всякакви идеи и да бъдем много креативни хора. Но креативността е нещо, което се развива различно по различните места на света. Ние сме страна на имигранти. Хората на Израел са се събрали от четирите краища на света. Всеки един от тях има свой собствен начин да достига до решения. Носим различни култури. Това е ключ към креативността, към иновативността.  Още повече в Израел хората не се плашат от провала. Никак даже. Провалът е просто етап по пътя към успеха. В Израел има около 6 хил. стартъп компании в момента. Знаем много добре, че само една от пет ще бъде успешна. Една от пет не значи, че всички успели ще могат чудесно да капитализират участието си, да бъдат продадени на най-големите компании в САЩ или другаде по света. Това не е задължително. Може да продължат дейността си много години. Но тези хора действат с пълното убеждение, че това, което предлагат, е чудесна иновация, която може с малки стъпки да промени света, живота на хората, на онези, които са в нужда. Тези хора се възприемат едновременно като търсещи знание и създатели. В допълнение към това имаме нашите военни. В Израел военните са най-големият хъб за нови иновации. Израел е известна като една от 5-те водещи нации в сферата на киберсигурността и това се дължи на факта, че ни се е налагало да намираме решения за заплахи, които за нас са от екзистенциално значение. Армията трябва да може да отговори на тези заплахи. Хората, които са служили в армията, било то в елитните части, било то в разузнавателните части или другаде, първо, знаят как да работят в екип. Това е много важен момент за една стартъп компания. Човек не може да прави всичко сам, трябва да може да работи в екип. Така че те знаят как да работят в екип. Знаят, че всички в екипа са равни. Разбира се, всеки екип си има лидер, но лидерът може да бъде предизвикан дори от младши служители или членове на екипа. Това са важни насоки. За нас са част от народопсихологията ни, но за хората, които се стараят да съберат парчетата от пъзела, наречен „успех“, бих казала, че тези дребни насоки са отговорът. Не е случайно, че сме земя на креативна енергия, земя на успех в тази конкретна област – стартиращи компании. Това се дължи на креативните идеи.

  Защо темата за приобщаващото образование е важна? Вижте какво сподели Н. Пр. г-жа Ирит Лилиан пред Economy.bg.

  Вие сте един от говорителите на събитието на JA. Бихте ли споделили какво послание искате да отправите чрез този форум?
  Ще говоря за приобщаващото образование. Защото според мен това ще бъде много важен ключ към успеха на всяка една държава за в бъдеще. Светът преминава в една нова фаза. От една страна сме наводнени с информация. И за разлика с преди 100 години, учителят вече не е единственото средство за предаването на цялата тази информация. Всъщност всяко дете в малката си ръка държи посредством смартфона си цялата информация, от която има нужда. Но от друга страна, трябва да се уверим, че всички деца, които участват в образователния процес, ще могат да навигират в това море от информация безопасно. Както казах, светът се променя. Имаме повече имигранти. Повече хора, идващи от различни култури, се включват в европейското общество. А и не само в европейското общество. Обществата като цяло стават много смесени, много хетерогенни. Трябва да намерите език. Нов език, който ще позволи на всяко дете да стане това, което е – чудо. Единственият начин това да бъде постигнато е чрез приобщаващо образование. Израел има много добър опит с приобщаващото образование и в Junior Achievement ще се опитам да споделя поне един пример за добра практика – проект, наречен „Различният клас“. Става въпрос за отношенията между бизнеса и образованието, как тази връзка може да бъде развита на лична основа. Надявам се това да бъде също така моят скромен принос за успеха и развитието на образователната система и към гражданското общество като цяло.


  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Ocado Technology отвори нов софтуерен център в София
  Плановете са да се утрои екипът от софтуерни специалисти
  преди 5 часа
  130 млн. евро. са немските инвестиции у нас за първото полугодие
  Германската икономика създава повече от 50 000 работни места в България
  преди 5 часа
  Подготвяме кампания за привличане на туристи от Китай
  Официалният туристически портал на България ще бъде достъпен и на китайски език
  преди 7 часа
  Световна банка: Отпадъците в световен мащаб може да се увеличат със 70%
  До 2050 населението в България ще намалее с близо 2 милиона, но човек ще генерира 40% повече боклук, прогнозира организацията