петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5563 прочитания

    ЕК предлага създаването на Европейска служба по труда

    Европейският орган по труда ще бъде създаден като нова децентрализирана агенция на ЕС и се очаква да започне работа през 2019
    14 март 2018, 09:24 a+ a- a

    Европейската комисия представи предложение за обособяване на Европейска служба по труда, както и инициатива за осигуряване на достъпа до социална закрила на всички работещи.

    През последното десетилетие броят на мобилните граждани — хора, които живеят и/или работят в друга страна от ЕС, почти се е удвоил, като през 2017 е достигнал 17 млн. души. Европейският орган по труда ще помага на физическите лица, предприятията и националните администрации да извлекат максимална полза от свободното движение и ще гарантира справедлива трудова мобилност.

    Органът има тройна цел. Първо, той ще предоставя на гражданите и предприятията информация за възможности за работа, схеми за мобилност, стажове и обучения, както и насоки за правата и задълженията, когато живеем и/или работим в друга страна от ЕС. Второ, ще подкрепя сътрудничеството между националните органи в трансгранични ситуации, като им помага да гарантират лесното и ефективно спазване на правилата на ЕС за защита и регулиране на мобилността. На трето място, Европейският орган по труда ще може да предоставя медиация и да улеснява намирането на решения при трансгранични спорове, като например в случай на преструктуриране на дружество с участието на няколко държави членки.

    Европейският орган по труда ще бъде създаден като нова децентрализирана агенция на ЕС и се очаква да започне работа през 2019.

    Днес почти 40% от работещите са или в атипично положение по отношение на заетостта, тоест не работят на пълно работно време по безсрочни трудови договори, или са самостоятелно заети лица. Такива лица често не са достатъчно добре осигурени от системата за социална закрила — нямат осигуряване срещу безработица или достъп до пенсионни права. В съответствие с европейския стълб на социалните права това предложение има за цел да определи насоката на действията на държавите членки в подкрепа на достъпа до социална закрила за всички наети и самостоятелно заети лица, и по-специално за тези, които поради трудовия си статус не са достатъчно защитени от схемите за социална закрила.

    В препоръката се предвижда: да се запълнят пропуските във формалната система за социална сигурност, като се гарантира, че наетите и самостоятелно заетите лица в съпоставимо положение могат да се присъединят към съответните системи за социална сигурност; да се предложи на тези граждани ефективно покритие, така че да могат да натрупват и предявяват подходящи права; да се улесни прехвърлянето на социалноосигурителните права от едно работно място на друго; да се предоставя на наетите и самостоятелно заетите лица ясна информация относно техните права и задължения в областта на социалната сигурност.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 11 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 15 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 16 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 17 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам