събота, 31 юли 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5180 прочитания

  ЕК предлага създаването на Европейска служба по труда

  Европейският орган по труда ще бъде създаден като нова децентрализирана агенция на ЕС и се очаква да започне работа през 2019
  14 март 2018, 09:24 a+ a- a

  Европейската комисия представи предложение за обособяване на Европейска служба по труда, както и инициатива за осигуряване на достъпа до социална закрила на всички работещи.

  През последното десетилетие броят на мобилните граждани — хора, които живеят и/или работят в друга страна от ЕС, почти се е удвоил, като през 2017 е достигнал 17 млн. души. Европейският орган по труда ще помага на физическите лица, предприятията и националните администрации да извлекат максимална полза от свободното движение и ще гарантира справедлива трудова мобилност.

  Органът има тройна цел. Първо, той ще предоставя на гражданите и предприятията информация за възможности за работа, схеми за мобилност, стажове и обучения, както и насоки за правата и задълженията, когато живеем и/или работим в друга страна от ЕС. Второ, ще подкрепя сътрудничеството между националните органи в трансгранични ситуации, като им помага да гарантират лесното и ефективно спазване на правилата на ЕС за защита и регулиране на мобилността. На трето място, Европейският орган по труда ще може да предоставя медиация и да улеснява намирането на решения при трансгранични спорове, като например в случай на преструктуриране на дружество с участието на няколко държави членки.

  Европейският орган по труда ще бъде създаден като нова децентрализирана агенция на ЕС и се очаква да започне работа през 2019.

  Днес почти 40% от работещите са или в атипично положение по отношение на заетостта, тоест не работят на пълно работно време по безсрочни трудови договори, или са самостоятелно заети лица. Такива лица често не са достатъчно добре осигурени от системата за социална закрила — нямат осигуряване срещу безработица или достъп до пенсионни права. В съответствие с европейския стълб на социалните права това предложение има за цел да определи насоката на действията на държавите членки в подкрепа на достъпа до социална закрила за всички наети и самостоятелно заети лица, и по-специално за тези, които поради трудовия си статус не са достатъчно защитени от схемите за социална закрила.

  В препоръката се предвижда: да се запълнят пропуските във формалната система за социална сигурност, като се гарантира, че наетите и самостоятелно заетите лица в съпоставимо положение могат да се присъединят към съответните системи за социална сигурност; да се предложи на тези граждани ефективно покритие, така че да могат да натрупват и предявяват подходящи права; да се улесни прехвърлянето на социалноосигурителните права от едно работно място на друго; да се предоставя на наетите и самостоятелно заетите лица ясна информация относно техните права и задължения в областта на социалната сигурност.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Президентът връчи мандат за съставяне на правителство
  Пламен Николов е кандидат-премиерът на „Има такъв народ“
  преди 1 ден
  КВС Груп приключи придобиването на бизнеса на NN в България
  NN Пенсионно осигуряване се преименува на ОББ Пенсионно осигуряване, а NN Животозастраховане престава да съществува като отделно юридическо лице
  преди 1 ден
  Япония увеличи регионите в извънредно положение заради Covid-19
  По време на Олимпийските игри случаите в страната отбелязват рекордно увеличение
  преди 1 ден
  3 дни допълнителен отпуск за ваксинирани учители в София
  Към момента са ваксинирани около 40% от работещите в образователната система
  преди 1 ден
  Португалия започва облекчаване на мерките към „тотална свобода“
  Противоепидемичните мерки ще се отпускат постепенно, заедно с напредването на имунизацията
  преди 1 ден
  Над две трети от изследваните проби у нас са с Делта вариант
  Нови 57 случая на заразени с индийския вариант са установени в периода 29 юни до 16 юли