вторник, 11 декември 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2441 прочитания

  Западните Балкани да не се състезават помежду си, а с глобалните играчи

  ЕС е основният инвеститор на Западните Балкани
  16 май 2018, 17:08 a+ a- a

  „Западните Балкани се нуждаят от мир, стабилност и икономическо развитие, за да постигнат просперитет. Всички инвестиции, направени днес, са инвестиции в по-доброто бъдеще на целия регион“, заяви председателят на Управителния съвет на Българския форум на бизнес лидерите Ираван Хира при откриването на конференция на тема „Инвестиционен потенциал на Западните Балкани“, организирана от БФБЛ и Българското председателство на Съвета на ЕС. В дискусията участваха лидери от публичния сектор от България и региона, както и над 100 представители на над 40 местни и международни компании.

   „България е пример какво може да се постигне за 12 години по пътя на конкурентност, развитие и растеж, като ИКТ индустрията със своя принос към БВП е само един от примерите за устойчив успех“, добави Хира.

  „ЕС е основният инвеститор на Западните Балкани и главен източник на преки чуждестранни инвестиции“, каза министърът на икономиката Емил Караниколов. „За инвеститорите е важно да имат достъп до тези пазари, но и да им се гарантира предвидимост на средата и върховенство на закона“, допълни министърът.

  „Вярвам, че европейската перспектива на страните от Западните Балкани ще стане необратим процес и се надявам заедно да отключим потенциала им“, подчерта министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова. „Сега е времето да се обединим въпреки различията, за да се възползваме от възможността, която имаме. Днес трябва да намерим онова, което ни събира“, каза министърът.

  В дискусията, модерирана от Максим Бехар – член на УС на БФБЛ, участие взеха и Крешник Бектеши – министър на икономиката на Република Македония, Валдрин Лука – министър на икономическото развитие на Косово, Бранимир Стоянович – главен секретар в министерството на икономиката на Република Сърбия, Стамен Янев – изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, както и представители на бизнеса от България, Албания и Македония.

  „Добре би било страните от Западните Балкани да се състезават не помежду си, а с останалите глобални играчи“, заяви в изказването си Левон Хампарцумян – член на УС на БФБЛ. Зоя Паунова – заместник-председател на Форума, даде за пример разгръщането на научни изследвания и водещото 25-о място в света на България по инвестиции в клинични проучвания.

  Сред основните акценти на дискусията бяха икономическата интеграция на Западните Балкани, инвестициите в сектора на иновациите и ИКТ, развитието на човешкия потенциал. Представителите на бизнеса призоваха към общ подход в привличането на чуждестранни инвестиции и последователност на инициативите от страна на институциите

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  преди 11 часа
  Пускат коледен ретро трамвай в София
  От 17 до 23 декември малки и големи ще могат да се повозят, да се снимат с Дядо Коледа и да получат подаръци
  преди 14 часа
  Lidl откри най-големия си магазин у нас
  92-ят обект на веригата отвори врати днес във Варна
  преди 16 часа
  Великобритания може едностранно да се откаже от Брекзит
  Това постанови в свое решение Съдът на Европейския съюз