петък, 19 април 2019  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3529 прочитания

  Не се страхувайте да рискувате! Провалът е просто възможност да научиш нещо

  Лорън Джарет, главен маркетинг директор в Progress, пред Economy.bg
  17 юли 2018, 14:02 a+ a- a

  Лорън Джарет се присъединява към Progress в началото на 2017. Преди това е била главен маркетинг директор на Acquia и Kaseya и е заемала лидерски позиции в CA Technologies, Oracle и American Express. Завършила е магистърската си степен в Харвард, а бакалавърската – в Yale University.
  Преди месец Progress обяви преместването на служителите си в София в нова офис сграда. Това е най-големият офис на Progress в глобален мащаб – с близо 500 служители - и ключов иновационен център за компанията.

  Economy.bg разговаря с Лорън Джарет за възможностите и предизвикателствата пред жените, работещи в технологичния сектор, и плановете на Progress за офиса в София.

  Жените в технологичния сектор: предизвикателства

  Лорън, имате дълъг опит в технологичния сектор. Кое е най-голямото предизвикателство за една жена да работи в тази индустрия?
  Смятам, че жените все още са слабо представени на високите позиции в много технологични компании. В резултат на това дамите трябва да работят по-упорито, за да се докажат. Имах късмета да съм попадала в различни ситуации в кариерата ми досега. Натрупала съм доста опит. Смятам, че и жените и мъжете трябва да намерят точната среда, в която има най-голям шанс те да бъдат успешни.

  Кои бяха/са Вашите ролеви модели?
  Имах късмета да имам няколко. Първият беше майка ми. Тя беше предприемач. Сама изгради бизнеса си, който остана стабилен през цялата й кариера. Това, което научих от нея, беше значението на упорития труд и това, че човек може да постигне всичко, ако постави фокуса, където е необходимо и работи упорито. Това винаги ме вдъхновяваше.
  Мисля, че през целия ми професионален път винаги съм имала голям късмет да работя с хора, от които мога да уча. Научила съм по нещо от почти всеки, с когото съм работила по отношение на това какво е добре да правя и какво – не. Успях да науча доста. И имах доста добри модели, които да следвам. Нашият CEO Йогеш Гупта е един от тях. Той създава чудесна работна среда, където мога да дам най-доброто от себе си и научих доста за времето, в което работя с него.

  Кои са най-важните професионални и лични уроци, които научихте в работата си в технологичния сектор?
  Първият е: Поемайте професионални рискове. Много пъти хората, и особено жените, не се възползват от възможностите, защото не притежават целия нужен опит. Но знаете ли какво? Не става дума за това. По-важно е да се опита, да се поеме риска и да се работи упорито. Така че бих казала: Поемайте рискове, вярвайте в себе си, вярвайте, че можете да постигнете всичко, работете здраво, защото нищо не може да замести упорития труд. И след това потърсете средата, в която ще намерите точния баланс в живота ви. Трябва да преследвате точната кариера и точния баланс, които ще ви накарат да се чувствате удовлетворени в личен и професионален план.

  Какви стимули са нужни за по-активното участие на дамите в технологичния свят?

  Защо технологичният свят все още не е толкова привлекателен за жените?
  Според мен предизвикателствата започват в училище. Имаме нужда от училища, които насърчават жените да се занимават с технологии, наука, математика и инженерство. Смятам също, че и като корпорации имаме отговорност да гарантираме, че практиките ни на подбор, на повишение, културата ни на работа, насърчават и подкрепят жените да израстват и напредват в кариерата си.

  Как по-добрите заплати или по-добрия баланс между работа и личен живот биха допринесли за това да има повече жени в технологиите?
  Обсъждахме този въпрос със съпруга ми. Той е главен финансов директор на компания от здравния сектор. Ние си поделихме отговорностите по отглеждането на децата. И сме на мнение, че компаниите трябва да бъдат по-гъвкави не само спрямо жените и времето им със семейството, но и спрямо мъжете. И когато бизнесът успее да създаде такава среда, в която и мъжете да могат да споделят отговорността по отглеждането на деца, то тогава това ще подкрепи не само жените, но и модерните работещи семейства.

  Какъв съвет бихте дали на жените, които са се насочили към кариера в технологичния сектор?
  Бих казала: Направете го. Поемете рисковете. Възползвайте се от възможностите. Може да е нещо, което не сте правили преди. Научете се да поемате риска от провал. Провалът е просто възможност да научиш нещо. Ставаме по-добри, като продължим да опитваме. Затова бих казала: Поемете риск, вярвайте в себе си и нищо не може да замени упорития труд.

  Какви са плановете на Progress за офиса в София?

  Какви са плановете на Progress за офиса в България?
  Много се радваме да имаме този прекрасен, нов офис в България. Вдъхновение е за екипа тук, но също и за цялата компания. Офисът показва на света и на България, че Progress е иноватор. И че сме добро и креативно място за работа. Планираме да инвестираме тук, както и в другите ни офиси по света.

  Планирате ли да увеличите екипа в София?
  С развитието на компанията увеличаваме екипите глобално, за да подкрепим този растеж. Ще продължим да го правим и в България, която е една от най-важните локации за нас.

  Колко работни места смятате да откриете и за какъв тип специалисти?
  Ние като компания винаги се опитваме да подберем най-добрите таланти – инженери, маркетинг специалисти, професионалисти в различни сфери на бизнеса ни.

  Можете ли да споделите конкретно число?
  Не мога да споделя конкретно число.
  Инвестираме в нови технологии, като допълнена и виртуална реалност, чат продукти, блокчейн и др.

  Как екипът в България е ангажиран с тези проекти?
  Специалистите тук са важна част от глобалния екип. Имаме много добро сътрудничеството между екипите в България и САЩ. В крайна сметка не е важна локацията, а уменията.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  Стартира кандидатстването на финтех и стартъп компании в третото издание на Elevator Lab
  Българските компании могат да се включват в предизвикателството на Райфайзенбанк до 21 юни 2019
  преди 2 часа
  България ще кандидатства за седалище на Европейския орган по труда
  Очаква се новата структура да стартира своята дейност до края на 2019
  преди 21 часа
  Логистичният център на JYSK България стартира до края на есента
  Дотогава компанията планира да открие поне още 5 обекта в страната
  преди 1 ден
  BILLA отвори врати в Paradise Center
  Търговската верига откри 126-ия си магазин в страната