четвъртък, 24 януари 2019  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1221 прочитания

  250 евро обезщетение за отменен полет поради стачка в Люксембург

  Според съда авиопревозвачът не може да претендира, че става дума за извънредни обстоятелства
  10 август 2018, 09:20 a+ a- a

  Люксембургски съд реши, че авиокомпания „Луфтханза“ трябва да изплати обезщетение от по 250 евро на двама пътника, чиито полет от Люксембург към Осло е бил отменен заради стачка през октомври 2016, съобщава Европейски потребителски център България. 

  Пътниците са били пренасочени към друг полет, който след това закъснява повече от три часа. Двама потребители се оплакват първо на авиокомпанията, а след това и на Европейски потребителски център Люксембург. Мрежата на Европейските потребителски центрове не успява да постигне доброволно извънсъдебно решение на спора с авиокомпанията. Поради това жалбоподателите се оплакват в съда, като използват Европейската процедура за искове с малък материален интерес.

  Според съда авиопревозвачът не може да претендира, че става дума за извънредни обстоятелства. Люксембургският съд счита, че обявената стачка, за която работодателят-авиокомпания е уведомен, не е извънредно обстоятелство според Регламент EC/261/2004 (отказан достъп до борда на самолета, отменени полети и големи закъснения). Поради това авиокомпанията е задължена да изплати обезщетение на ищците, които са били засегнати от отмяната на полета, съответно закъснението на другия полет.

  Това е второ подобно решение за последните месеци. Досега стачките на персонала на авиопревозвачите се смятаха за "извънредна ситуация", което според Регламент 261, освобождава търговеца да изплаща обезщетение.

  В момента юристите в Европа се питат дали авиокомпаниите трябва да плащат компенсация или не. Дали стачката представлява извънредно обстоятелство или не, е обект на дългогодишен правен дебат. Двете съдебни решения обаче дават допълнителен коз в ръцете на пътниците, добави Игнат Арсенов, директор на ЕПЦ България.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 17 часа
  преди 17 часа
  Американска компания откри завод в Димитровград
  Varroc Lighting System ще открие над 150 работни места
  преди 17 часа
  преди 17 часа
  Китайски проект ще конкурира Силициевата долина
  Технологичният район ще бъде изграден в южната част на страната