петък, 21 септември 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  306 прочитания

  Юнкер обеща да направи еврото глобална резервна валута

  Стъпката трябва да засили влиянието на ЕС на глобалната сцена
  12 септември 2018, 14:46 a+ a- a

  Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обеща да превърне еврото в глобална резервна валута като част от амбицията ЕС да стане "суверенен" актьор на глобалната сцена.

  В последната си реч за "Състоянието на Съюза" пред евродепутатите в Страсбург Юнкер очерта визията си за Европа, която говори с "един глас". Той предупреди страните членки, че растящото разделение ограничават способността на ЕС да се наложи на международната сцена.

  "За 20 години еврото се превърна във втората най-използвана парична единица в света. Трябва да направим повече, за да може общата ни валута да развие пълния си потенциал на международната сцена", подчерта Юнкер.

  Председателят на ЕК отбеляза, че до европейските избори през 2019 Европа трябва да докаже, че е преодоляла разликите и "заедно можем да създадем една по-суверенна Европа".

  "Днешният свят изисква силна, обединена Европа. Европа, която работи за мир, търговски споразумения, стабилни парични споразумения, дори ако други в други части на света са склонни да прибегнат към търговски или парични войни", коментира Юнкер, визирайки САЩ.

  По повод Brexit той посочи, че "няма начин една страна, която напуска Съюза, да остане в Единния пазар".

  Юнкер обяви също план за създаването на до 10 млн. работни места в Африка през следващите пет години.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.