четвъртък, 24 януари 2019  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  228 прочитания

  ЕС готов за преговори относно ирландската граница след Брекзит

  Великобритания и Съюзът искат да избегнат нов конфликт между Ирландия и Северна Ирландия
  12 септември 2018, 14:58 a+ a- a

  Главният докладчик за Брекзит в ЕС Мишел Барние сподели, че е склонен да обсъди нови методи за разрешаване на проблема с ирландската граница, който е един от най-сложните въпроси около Брекзит, пише „Ройтерс“.

  Очаква се Великобритания да напусне Европейския съюз до 29 март 2019, но двете страни все още не са достигнали до ясно споразумение за бъдещите взаимоотношения.

  Барние заяви пред британски представители, че не одобрява предложението „Чекърс“ на Тереза Мей за икономически и търговски отношения. Въпреки това той сподели, че е обезпокоен за проблемите с ирландската граница и че Съюзът е положително настроен за дискусия относно възможни нови разпръснати и технологични методи за проверка на продуктите, които преминават през границата.

  „Готови сме да улесним проверките, да ги извършваме на няколко различни места благодарение на нови технологии под различна форма. Инспекцията на стоки може да става на борда на кораби или на пристанища извън Ирландия“, подчерта Барние.

  Европейският съюз и Британия искат да избегнат граница между Ирландия и Северна Ирландия, тъй като тя би нарушила споразумението за мир от 1998, което прекрати конфликта между страните.

  „Ако не се споразумеем, то това ще е край на дискусията. Няма да провеждаме повече преговори. Всичко ще приключи и всяка страна ще поеме своите собствени мерки за справяне с проблема. Ако няма сделка, това не означава, че ще се договаряме допълнително по по-малки проблеми като авиация например“, допълни Барние.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 18 часа
  преди 18 часа
  Американска компания откри завод в Димитровград
  Varroc Lighting System ще открие над 150 работни места
  преди 18 часа
  преди 18 часа
  Китайски проект ще конкурира Силициевата долина
  Технологичният район ще бъде изграден в южната част на страната