вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1288 прочитания

    ЕП засилва правата на хора на свободна практика или с непостоянна заетост

    19 октомври 2018, 09:48 a+ a- a

    Нови правила относно минималните права на работници, работещи на повикване, със заплащане чрез ваучери или през платформи като Uber и Deliveroo, бяха одобрени от Комисията по заетостта. Според евродепутатите лице, което за определен период от време изпълнява услуги за и под ръководството на друго лице срещу заплащане, следва да бъде защитено от тези нови права.

    Това означава, че работниците със случайна или краткосрочна заетост, работниците на повикване, работниците с непостоянна работа, работещите със заплащане чрез ваучери или през платформа, както и домашните работници, лицата на свободна практика, стажантите и обучаващите се работници, заслужават набор от минимални права, при условие, че отговарят на тези критерии.

    Според приетия текст всички работници следва да бъдат информирани от първия ден за основните измерения на техните договори като продължителност, периоди на предизвестие и първоначална основна заплата. Евродепутатите въведоха изискване работодателите да предоставят такава информация в писмен вид и да включват подробности за обучения, бонуси и заплащане за извънреден труд.

    За да бъдат покрити новите видове на заетост, евродепутатите се съсредоточиха върху усъвършенстването на конкретен набор от права и мерки за сигурност на условията на труд.

    • Променливо работно време: работниците следва да бъдат информирани за гарантираните платени часове и за заплащането за извършената работа извън тези гарантирани часове. Крайният срок, в който работодателят може да прекрати договор, след който работникът има право на заплащане, трябва също да бъде посочен.

    • Предвидимост на работното време: работниците на договор по заявка или подобни видове на заетост следва да се ползват от минимално ниво на сигурност и предвидимост и да могат да отказват без последствия, назначение извън предварително определените часове или да им бъде заплатено, ако назначението не е било прекратено навреме.

    • Повече от една работа: работодателят не може да забранява, санкционира или възпрепятства работниците да работят на повече от едно работно място.

    Изпитателните срокове не трябва да бъдат по-дълги от шест месеца, или девет месеца за ръководни длъжности, за да се гарантира, че подновеният договор не води до нов изпитателен срок. Този срок не може да се удължи едностранно при никакви обстоятелства.

    Евродепутатите подкрепиха предложението за предоставяне на безплатно задължително обучение от работодателя и добавиха, че то трябва да бъде извършено в рамките на работното време и да се брои като работно време.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 37 минути
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка
    преди 1 час
    Японската Nidec с втора инвестиция у нас
    Nidec Instruments откри научно-развоен изследователски център в София
    преди 2 часа
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
    преди 2 часа
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес
    преди 19 часа
    С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
    Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
    преди 20 часа
    Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
    Селекцията от продукти се различава от останалите обекти