четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1147 прочитания

    Европейският парламент поиска издаване на хуманитарни визи за бежанците

    90% от лицата, на които е предоставена международна закрила, достигат до Европейския съюз по незаконен начин
    11 декември 2018, 16:46 a+ a- a

    Страните от ЕС трябва да имат възможност да издават хуманитарни визи в посолствата и консулствата си в чужбина, за да могат търсещите закрила да достигат до Европа, без да рискуват живота си, убедени са евродепутати. Европейският парламент поиска във вторник от Европейската комисия да предложи законодателен проект за създаване на Европейска хуманитарна система за визи не по-късно от 31 март 2019 г.

    Законодателният доклад по собствена инициатива беше подкрепен с 429 гласа „за“, срещу 194 гласа „против“ и 41 „въздържал се“.

    Евродепутатите подчертават, че въпреки многото съобщения и искания за безопасни и законни пътища за хора, търсещи убежище в Европа, не съществува хармонизация относно процедурите за закрила при влизане. Те подчертават, че поради липсата на правни възможности, приблизително 90% от лицата, на които е предоставена международна закрила, достигат до Европейския съюз по незаконен начин.

    Парламентът вярва, че хуманитарните визи ще помогнат за справянето с недопустимия брой смъртни случаи в Средиземно море и по миграционните маршрути към ЕС (от 2000 г. досега са загинали най-малко 30 000 души на границите на ЕС), за борбата с трафика на хора и за управлението на влизането, приемането и обработването на молбите за убежище по-добре.

    Инструментът също така трябва да допринесе за оптимизиране на бюджета на държавите членки и на ЕС за предоставяне на убежище, процедурите за правоприлагане, граничен контрол, надзор и действия за търсене и спасяване, отбелязват евродепутатите.

    Същевременно те подчертават, че решението за издаването на хуманитарни визи трябва да остане изключителна компетентност на държавите членки.

    Резолюцията пояснява, че бенефициентите ще трябва доказват обосновано излагане на опасност или риск от преследване, както и че към момента не са в процес на презаселване. Оценката на заявлението не следва да включва процес на пълно определяне на статут, но преди издаването на визата всеки кандидат трябва да бъде подложен на проверка за сигурност чрез съответните национални и европейски бази данни, „за да се гарантира, че не представлява риск за сигурността".

    Парламентът призовава Европейската комисия да представи законодателен проект до 31 март 2019 г. Комисията ще трябва да представи мотивиран отговор по исканията на Парламента.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 6 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 7 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 9 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 11 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк