четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1831 прочитания

    ЕП приозва за облагане с данък на технологичните гиганти

    Депутатите искат големите технологични компании да бъдат обложени с данък за техния онлайн бизнес в Европа, дори ако нямат физическо присъствие в дадена страна
    14 декември 2018, 10:33 a+ a- a

    Европейският парламент ще гласува в пленарна зала по два доклада, които призовават за въвеждането в ЕС на единна система за облагане на цифрови услуги, предлагани от технологичните гиганти. Данъкът ще бъде дължим, дори ако дадена компания няма физическо присъствие в съответната държава.

    Новата система е призвана да модернизира правилата за корпоративно облагане, които са разработени преди дигиталната революция. В днешно време не е необходимо една компания да има физическо присъствие някъде, за да може да развива бизнес онлайн и да прави печалби. Затова облагането трябва да обхване и цифровите услуги.

    Налагането на данъци върху дигиталната икономика е въпрос, който касае всички страни по света. Затова Европейската комисия си сътрудничи с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в търсене на международно решение. Все още обаче няма съгласие по темата на световно ниво, а някои държави в ЕС изразяват готовност за приемане на национални мерки. Затова Парламентът призовава като временна мярка да се създаде обща европейска система за данък върху цифровите услуги.

    Докладът на ЕП, подготвен от Паул Танг (Нидерландия), цели облагането на големи компании с приходи в целия свят, които предлагат услуги за търсене онлайн, социални медии и онлайн магазини. Друг доклад на полския депутат Дариуш Росати (ЕНП) определя какво точно означава значително цифрово присъствие, което следва да бъде основание за облагане.

    Според депутатите една компания ще дължи данък, ако в дадена държава има годишни приходи над 7 млн. евро, повече от 100 000 потребители или е сключила над 3 000 търговски договора за предоставяне на цифрови услуги.

    Г-н Росати смята, че „е крайно време за действия“ и че ЕС следва да даде пример и да проправи пътя, като в същото време продължи да работи за международно решение в рамките на ОИСР.

    Паул Танг съжалява, че финансовите министри на ЕС не постигнаха съгласие на заседанието си на 4 декември за въвеждане на данъка върху цифровите услуги. Вместо това те представиха компромисно предложение, което няма да влезе в сила преди 2021. „Отлагането на такова важно решение е несправедливо към честните данъкоплатци и вреди на икономиката на ЕС като цяло“, заявява той. „Ние искаме компании като Google, Facebook и Amazon да плащат такива данъци, каквито се полагат, както го правят обикновените хора и малките фирми. Ние се борим да увеличим обхвата и ставката на този цифров данък и ще продължим да се борим за данъчна справедливост в Европа“, добавя Танг.

    Парламентът ще обсъди двата доклада за облагането на цифровите услуги и ще гласува. По този въпрос ЕП има само консултативни функции, като решението трябва да бъде взето от страните членки в Съвета с единодушие.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 7 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 12 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 13 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 13 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам