неделя, 17 февруари 2019  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1222 прочитания

  НАТО и Македония подписаха протокола за присъединяване

  Македонският външен министър Никола Димитров благодари на България
  06 февруари 2019, 13:34 a+ a- a

   

  Македония направи историческа стъпка към присъединяването си към НАТО. В присъствието на македонския външен министър Никола Димитров посланиците на държавите от НАТО подписаха протокола за присъединяване на страната. Предстои парламентите на държавите от НАТО да ратифицират споразумението. Република Северна Македония ще влезе в НАТО като 30-ата държава от организацията.

  В словото си генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг заяви, че това е историческо събитие. Той отново отбеляза ролята на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев за подписването на Преспанското споразумение. "Това споразумение бе първата стъпка по пътя, довел ни тук днес. Пътят не бе лесен", допълни Столтенберг. "Уверен съм, че ратификацията ще приключи бързо и скоро ще ви приемем като пълноправен член. Очакваме през това време да продължите с реформите", добави той.

  Генералният секретар съобщи, че отсега нататък македонски наблюдатели ще участват в заседанията на НАТО. Решението влиза в сила от април.

  Министър Димитров открои подкрепата, която страната му е получила от България. "Благодаря на премиера Бойко Борисов, който ни насърчи първо с двустранното споразумение за добросъседство, да вървим в тази посока", каза Димитров. "НАТО за нас е семейство, сигурност, ценности - което се стреми да направи света по-добро място и мирен. Ще продължим с реформите във въоръжените сили, правораздавателната система, службите за сигурност. Готови сме и искаме да поемем отговорностите на членството в алианса", добави македонският министър.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  15 февруари 2019, 17:02
  Дуалното обучение у нас ще бъде подпомогнато с 14 млн. лева европейски средства
  През 2019 за първи път средната брутна учителска работна заплата изпреварва средната за страната
  15 февруари 2019, 15:14
  Нови правила намаляват бюрокрацията за работещите в друга страна от ЕС
  Ще отпадне необходимостта от заверка при представянето на официални документи
  15 февруари 2019, 13:57
  15 февруари 2019, 13:19
  Предсрочни избори в Испания на 28 април
  Това ще бъдат третите за последните четири години избори в страната