четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1288 прочитания

    ЕП одобри споразумението за свободна търговия между ЕС и Сингапур

    Над 10 000 европейски фирми имат регионални офиси в Сингапур
    13 февруари 2019, 14:39 a+ a- a

    Европейският парламент подкрепи споразуменията за свободна търговия и за защита на инвестициите между ЕС и Сингапур, служещи за модел за допълнително сътрудничество с Югоизточна Азия.

    Споразумението премахва на практика всички такси между двете страни в рамките на пет години. То ще позволи свободна търговия в областта на услугите, включително в сектора на банкирането на дребно, ще защити уникалните европейските продукти, като например „чешко пиво“ или „прошуто ди Парма“, и ще отвори сингапурския пазар на обществени поръчки за европейските фирми, например в железопътния сектор. Споразумението включва укрепване на трудовите права и защита на околната среда, които са особено важни елементи за Парламента.

    Като първо двустранно търговско споразумение сключено между ЕС и членка на Асоциацията на народите от Югоизточна Азия (АСЕАН) сделката може да служи като начална стъпка към бъдещи търговски споразумения между двата региона в момент, в който ЕС не може повече да разчита на САЩ като търговски партньор, гласи резолюцията към споразумението. Тя беше приета с 431 гласа „за“ срещу 189 гласа „против“ и 52 „въздържал се“.

    Парламентът отделно одобри с 436 гласа „за“ срещу 203 гласа „против“ и 30 „въздържал се“, споразумение за защита на инвестициите, установяващо съдебна система с независими съдии за уреждане на спорове между инвеститори и държави, както и споразумение за партньорство и сътрудничество, одобрено с 537 гласа „за“ срещу 85 гласа „против“ и 50 „въздържал се“, което разширява сътрудничеството отвъд областта на търговията.

    След като Съветът сключи търговското споразумение, то ще влезе в сила в първия ден от втория месец след подписването. За да влязат в сила споразуменията за защита на инвестициите и за партньорство и сътрудничество, държавите членки трябва първо да ги ратифицират.

    Сингапур е безспорно най-големият партньор на ЕС в региона, като почти една трета от търговията със стоки и услуги между ЕС и АСЕАН и приблизително две трети от инвестициите между двата региона се дължат именно на него. Над 10 000 европейски фирми имат регионални офиси в Сингапур.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 47 минути
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 1 час
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 2 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 2 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 3 часа
    преди 3 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС