вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2467 прочитания

    ЕС се споразумя за правила за авторското право в интернет

    Откъси от статии ще могат да продължат да се появяват в емисиите на Google News например или статия може да бъде споделяна във Facebook, при условие че е „много кратка“
    14 февруари 2019, 14:41 a+ a- a

    Творците и издателите на новини ще имат правомощието да се договарят с интернет гигантите, благодарение на постигнато от евродепутатите споразумение, относно правилата за авторско право, които съдържат също така гаранции за свободата на изразяване. Постигнатото споразумение между преговарящите от Парламента и Съвета има за цел да гарантира, че правата и задълженията в закона за авторското право също се отнасят и за интернет.

    YouTube, Facebook и Google News са сред широкоизвестните интернет имена, които ще бъдат най-много засегнати от законодателството. Откъси от новинарски статии ще могат да продължат да бъдат споделяни, както и „GIFs“ и „memes“.

    Тех гигантите ще споделят възнагражденията с артисти и журналисти
    Споразумението цели да засили способността носителите на права, именно музиканти, изпълнители и сценаристи, както и издателите на новини, да договарят по-добри сделки за възнаграждение за използването на техния труд в интернет платформите.

    Споделянето на откъси от новини няма да ангажира правата на медийните предприятия, които са издали статията. Споразумението, обаче, включва разпоредби, с цел избягване на злоупотребата с това разрешение от страна на новинарски агрегатори. „Откъсите“ ще могат да продължат да се появяват в емисиите на Google News, например, или статия може да бъде споделяна във Facebook, при условие, че е „много кратка“. Качването на защитена творба с цел цитиране, критика, рецензия, карикатура, пародия или пастиш е защитено, което гарантира, че „memes“ и „GIFs“ ще продължат да бъдат достъпни и споделяни в онлайн платформите.

    Текстът уточнява също, че качването на творби в онлайн енциклопедии по некомерсиален начин, като например в Wikipedia, или платформи със софтуер с отворен код като GitHub, ще бъде автоматично изключено. Стартъп платформите ще се възползват от по-леки задължения отколкото по-утвърдените.

    Авторите и изпълнителите ще могат да изискват допълнително възнаграждение от дистрибутора, който използва правата им, когато първоначално договореното възнаграждение е непропорционално ниско в сравнение с ползите, получени от дистрибутора.

    Как тази директива променя статуквото
    Понастоящем интернет компаниите имат слаб стимул да сключват справедливи лицензионни споразумения с притежателите на права, тъй като те не се считат за отговорни за съдържанието, което техните потребители качват. Те са задължени да премахват само съдържанието, което нарушава правата, когато притежателят на права ги помоли да го направят. Това обаче е тромаво за притежателите на права и не им гарантира справедливи приходи. Отговорността на интернет компаниите ще повиши шансовете на притежателите на права (особено музиканти, изпълнители и сценаристи, както и издатели на новини и журналисти) да осигурят справедливи лицензионни споразумения, като по този начин ще получат по-справедливо възнаграждение за използването на техните произведения, експлоатирани цифрово.

    Споразумението трябва да бъде одобрено от Съвета, Комисията по правни въпроси и на пленарна сесия на ЕП.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 27 минути
    Двуцифрен ръст в ползването на услугата Executive Search у нас през 2023 г.
    Транспорт и логистика е секторът с най-голям ръст в ползването на директното търсене за мениджърски позиции, според анализа на БЕСА
    преди 2 часа
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 5 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ
    преди 6 часа
    OpenAI навлиза в Азия
    Първият офис в региона е в Япония
    преди 6 часа
    Откриха една от най-големите детски градини в София
    Продължава строителството на 17 нови детски градини, до края на 2024 се очаква да приключи изграждането на 13 от тях
    преди 7 часа