сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4172 прочитания

    Защо светът е по-хубаво място, отколкото предполагаме?

    В България излиза „Фактологичност” от Ханс Рослинг - една от най-добрите книги според Бил Гейтс
    22 февруари 2019, 15:53 a+ a- a

    Вдъхновяваща и показателна, пълна със забавни анекдоти и трогателни истории, „Фактологичност” ще промени начина, по който виждате света... Книгата на покойния Ханс Рослинг, написана в съавторство с Анна Рослинг Ронллунд и Ола Рослинг, излиза в България на 26 февруари, съобщават от издателство „Изток-Запад“.

    Един от най-богатите хора в света - Бил Гейтс, многократно препоръчва тази книга през миналата годината, отбелязвайки, че е една от най-добрите, които някога е чел. „Ханс прави пробив в разбирането на основните истини за света - как животът става по-добър и къде светът все още има нужда от подобрение“, коментира Гейтс, определяйки изданието като незаменим наръчник за трезво разбиране на света. 

    „В ръцете на Ханс Рослинг данните сякаш пеят. Глобалните тенденции в сферата на здравеопазването и икономиката заживяват бляскав живот. А цялостната картина на глобалното развитие – заедно с някои изненадващо добри новини – се избистря и застава на фокус.“ – ТЕD

    „Три минути с Ханс Рослинг са достатъчни, за да променят представата ви за света.“ – сп. „Нейчър“

    Вижте света. Войни, насилие, природни бедствия, корупция... Нещата са зле и сякаш все повече се влошават, нали? Богатите стават все по-богати, а бедните все по-бедни; насилието ескалира, икономиката е нестабилна. Скоро планетата ще изчерпи ресурсите си, освен ако не направим нещо драстично. 

    Това е картината, която повечето живеещи на Запад виждат в медиите и която гнети съзнанието им. А светът, въпреки всичките му несъвършенства, се оказва в доста по-добро състояние, отколкото предполагаме. Стъпка по стъпка, година след година, светът се подобрява. Независимо че човечеството е изправено пред огромни предизвикателства, постигнали сме невероятен напредък. Това е мирогледът, който се основава на фактите. 

    Често обаче хората не искат да видят света такъв, какъвто е в действителност. Предпочитат да се придържат към собствените си становища, колкото и несъстоятелни да са те. Ако обаче сте сред хората, готови да заменят инстинктивните си реакции с рационално мислене, а предразсъдъците – с факти, то тогава тази книга ще ви покаже света, какъвто не сте си го представяли.

    „Тази книга е моята последна битка в мисията, на която съм посветил живота си – да се боря с опустошителното глобално невежество... В предишните си битки бях въоръжен с огромни масиви от данни, изключителен софтуер, енергичен стил на водене на лекции и шведски байонет. Не беше достатъчно. Но се надявам, че тази книга ще бъде.“ – Ханс Рослинг, февруари 2017 г.

    Ханс Рослинг е лекар, професор по международно здраве, известен лектор и преподавател. Бил е съветник на Световната здравна организация и УНИЦЕФ и е един от основателите на организацията „Лекари без граници“ и на фондация „Гапмайндър“. Неговите TED лекции са гледани над тридесет и пет милиона пъти. Той е един от „Стоте най-влиятелни хора в света“ на списание „Тайм“.

     Публикуваме откъс от книгата, без редакторска намеса: 

     Защо обичам цирка

    Обичам цирка. Обичам да гледам как някой жонгльор хвърля във въздуха триони или как въжеиграч изпълнява десет поредни салта. Обичам спектакъла и чувството на удивление и наслада, докато наблюдавам привидно невъзможното. Когато бях дете, мечтаех да стана цирков артист. Мечтата на родителите ми за мен обаче беше да получа доброто образование, което те така и не бяха имали възможност да получат. Ето така станах студент по медицина.

    Един следобед в медицинското училище по време на суховата лекция относно начина, по който работи гърлото, нашият професор обясни: „Ако нещо запуши гърлото, то може да бъде освободено чрез изпъване на брадичката напред.“ За да илюстрира това, той ни показа рентгенова снимка на гълтане на меч. Получих вдъхновение. Мечтата ми не беше безвъзвратно изгубена! Няколко седмици по-рано, докато изучавах рефлексите, бях открил, че от всички мои състуденти единствен аз мога да вкарам пръстите си дълбоко в гърлото си, без да ми се догади. Тогава не бях особено горд от това – не смятах, че е важно умение. Но сега разбрах неговата стойност и детската ми мечта мигновено оживя. Реших да стана гълтач на мечове.

    Първите ми опити не бяха окуражаващи. Тъй като не притежавах меч, използвах въдица, но колкото пъти се изправях пред огледалото в банята и се опитвах, успявах да я вкарам няколко сантиметра и тя се заклещваше. В крайна сметка се отказах от мечтата си за втори път.

    Три години по-късно вече работех като стажант-лекар в истинско медицинско отделение. Един от първите ми пациенти беше старец с упорита кашлица. Винаги питах пациентите си с какво се занимават, какво работят, в случай че има отношение към диагнозата им, и се оказа, че той е бил гълтач на мечове. Представете си изненадата ми, когато се оказа, че този пациент е същият гълтач на мечове от рентгеновата снимка!

    И само чуйте – когато му разказах всичко за моите опити с въдицата, той каза: „Млади докторе, не знаете ли, че гърлото е плоско? Може да плъзнете там само плоски неща. Ето защо използваме меч.“

    Същата вечер след работа намерих черпак с права плоска дръжка и веднага възобнових опитите си. Скоро можех да плъзна дръжката по целия път надолу в гърлото си. Бях развълнуван, но мечтата ми не беше да бъда гълтач на черпаци. На следващия ден публикувах малка обява в местния вестник и скоро се сдобих с това, от което се нуждаех – шведски армейски байонет от 1809 година. Докато успешно го плъзгах в гърлото си, чувствах едновременно дълбока гордост от постижението си и самодоволство, че бях намерил такъв чудесен начин за повторно използване на оръжия.

    Гълтането на меч винаги е показвало, че привидно невъзможното може да стане възможно, и е вдъхновявало хората да мислят отвъд очевидното. Понякога демонстрирам това древно индийско изкуство в края на някоя от моите лекции за глобалното развитие. Качвам се на масата и разкъсвам карираната си риза на професор, за да разкрия черна жилетка, украсена със златни светкавици. Призовавам за пълна тишина и под вихрения ритъм на барабан бавно плъзгам армейския байонет в гърлото си. Разпервам ръце. Публиката избухва в аплодисменти.

     

     Проверете знанията си

    Тази книга е за света и за това как да го разберем. Защо започвам с цирка? И защо завършвам лекциите си, правейки номера, облечен с лъскава жилетка? Скоро ще обясня. Но първо искам да проверите знанията си за света. Моля, намерете лист хартия и нещо за писане и отговорете на следващите 13 въпроса, свързани с различни факти за света.

    1. Колко от момичетата в страните с ниски доходи по света днес завършват основно училище?

     A: 20 процента

     Б: 40 процента

     В: 60 процента

    2. Къде живее по-голямата част от населението на света?

     A: страни с ниски доходи

     Б: страни със средни доходи

     В: страни с високи доходи

    3. През последните 20 години делът на световното население, живеещо в крайна бедност, е...

     A: нараснал почти двойно

     Б: останал горе-долу същият

     В: намалял почти наполовина

    4. Каква е продължителността на живота в света днес?

     A: 50 години

     Б: 60 години

     В: 70 години

    5. Днес в света има 2 милиарда деца на възраст между 0 и 15 години. Колко деца ще има през 2100 г. според ООН?

     A: 4 милиарда

     Б: 3 милиарда

     В: 2 милиарда

    6. ООН прогнозира, че до 2100 г. световното население ще се е увеличило с още 4 милиарда души. Каква е основната причина?

     A: Ще има повече деца (на възраст под 15 години)

     Б: Ще има повече хора в зряла възраст (от 15 до 74 години)

     В: Ще има повече стари хора (на 75 и повече години)

    7. Как се променя броят на смъртните случаи вследствие на природни бедствия на година през последните сто години?

     A: Увеличава се повече от двойно

     Б: Остава почти същият

     В: Намалява почти наполовина

    8. Днес в света има около 7 милиарда души. Коя карта показва най-добре къде живеят те? (Всяка фигура представлява 1 милиард души.)

    9. Колко от едногодишните деца в света днес са ваксинирани срещу някаква болест?

     A: 20 процента

     Б: 50 процента

     В: 80 процента

    10. 30-годишните мъже в световен мащаб са прекарали средно 10 години в училище. Колко години са прекарали в училище жените на същата възраст?

     A: 9 години

     Б: 6 години

     В: 3 години

    11. През 1996 г. тигърът, гигантската панда и черният носорог са класифицирани като застрашени видове. Колко от тези три вида са критично застрашени днес?

     А: Два от тях

     Б: Един от тях

     В: Нито един от тях

    12. Колко хора по света имат някакъв достъп до електроенергия?

     A: 20 процента

     Б: 50 процента

     В: 80 процента

    13. Глобалните експерти по климата смятат, че през следващите 100 години средната температура ще...

     A: се повиши

     Б: остане същата

     В: се понижи

    Ето правилните отговори:

    1:В, 2:Б, 3:В, 4:В, 5:В, 6:Б, 7:В, 8:А, 9:В, 10:А, 11:В, 12:В, 13:А

    Поставете по една точка за всеки правилен отговор и запишете своя общ резултат на листа.

    Учени, шимпанзета и вие

    Как се справихте? Много грешки ли допуснахте? Имахте ли чувството, че налучквате в доста от случаите? Ако е така, позволете ми да ви кажа две неща, от които ще ви олекне.

    Първо, когато прочетете тази книга, ще се справите много по-добре. Не защото ще ви накарам да седнете и да запомните низ от глобални статистически данни. (Може да съм професор по глобално здраве, но не съм луд.) Ще се справяте по-добре, защото ще споделя с вас набор от прости мисловни похвати. Те ще ви помогнат да си изградите по-правилна картина и да подобрите усещането си за това как работи светът, без да се налага да научавате всички подробности.

    И второ: ако сте се справили зле на този тест, вие се намирате в много добра компания. През последните десетилетия задавах стотици въпроси относно факти, свързани с бедност и богатство, с нарастване на населението, раждаемост, смъртност, образование, здравеопазване, пол, насилие, енергия и околна среда – основни глобални модели и тенденции – на хиляди хора по целия свят. Тестовете не са сложни и в тях няма заблуждаващи въпроси. Винаги внимавам да използвам само факти, които са добре документирани и не са спорни. И въпреки това повечето хора се представят изключително зле.

    Трети въпрос например е за тенденциите при крайната бедност. През последните двадесет години делът на световното население, живеещо в крайна бедност, е намалял наполовина. Това е абсолютно революционно. Смятам, че това е най-съществената промяна, която се е случила в света в рамките на моя живот. Това е основен факт за живота на Земята, който би трябвало да се знае от всеки. Но хората не го знаят. Средно само 7% – по-малко от един на всеки десет! – отговарят правилно.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 14 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 15 часа
    преди 15 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 18 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 18 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд