вторник, 26 март 2019  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  627 прочитания

  За „установен статус” във Великобритания ще може да се кандидатства и извън страната

  Системата за регистрация ще стартира на 30 март 2019, като подаването на молба ще е безплатно
  11 март 2019, 15:02 a+ a- a

  Остават само три седмици, докато заработи новата система на Великобритания за регистрация на европейски граждани, които искат да продължат да живеят и работят в страната след Брекзит. Схемата ще стартира на 30 март 2019, като подаването на молба ще е безплатно.

  От 9 април 2019 някои европейски граждани и техните семейства ще могат да кандидатстват за „установен статус” дори ако се намират извън Обединеното кралство в периода на кандидатстване. Това ще зависи от предходни данни за пребиваването им в страната и няма да изисква пътуването до Острова за приключване на процеса. 

  Великобритания ще предложи няколко метода за подаване на заявлението. Първият ще изисква изпращаното на паспорта на кандидата по пощата. Вторият вариант ще използва специално приложение за смартфони с Android, което ще прави дигитални копия на паспортите и ще ги изпраща за одобрение.

  В предварително посочени центрове в страната ще има и гишета, на които кандидатите ще могат да получат повече информация и помощ с попълването на документите. Жителите на Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, както и техните семейства също ще могат да използват системата, за да подадат заявка да останат да живеят във Великобритания.

  Тези, които вече са заплатили такса за подаването на документи по време на тестовия период, ще получат парите си обратно след 30 март 2019. За целта не се изисква подаването на допълнителни заявления. Таксата ще бъде възстановена автоматично по картата, с която е направено плащането.

  По време на тестовия период над 150 хил. души подадоха заявка за регистрация. При 75% от тях решението бе издадено в рамките на 3 дни.

  За да кандидатстват за „установен статус”, европейските граждани ще трябва да потвърдят самоличността си, да демонстрират пребиваване във Великобритания и да заявят наличието на криминално минало. Без значение дали Великобритания постигне търговско споразумение с ЕС всички европейски граждани, пребиваващи в страната законно, ще имат право да подадат молбата си до 31 декември 2020.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  От 2022 новите коли в ЕС ще са с повече системи за безопасност
  Вижте какви ще са новите задължителни устройства за безопасност
  преди 7 часа
  Красимир Първанов подаде оставка като зам.-министър на енергетиката
  Това е третата оставка заради скандала с апартаментите
  преди 7 часа
  Пак удължават срока за приемане на оферти за концесията на летище София
  Промяната в срока на подаване на заявления e свързана с изменения в Документацията за концесията
  преди 10 часа