вторник, 26 март 2019  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  550 прочитания

  ЕП: Русия не може да бъде считана за „стратегически партньор“

  Евродепутатите призоваха за допълнителни санкции срещу Русия
  13 март 2019, 14:16 a+ a- a

   

  Евродепутатите приеха резолюция, според която ЕС трябва да наложи допълнителни санкции, ако Русия продължава да нарушава международното право. Резолюцията беше приета с 402 гласа „за“, срещу 163 гласа „против“ и 89 „въздържал се“.

  Санкциите трябва да бъдат продължени
  Евродепутатите отбелязват, че от 2015 насам са възникнали нови области на напрежение между ЕС и Русия, които включват интервенцията на Русия в Сирия, намесата в страни като Либия и Централноафриканската република и продължаващите агресивни действия в Украйна. Те също така посочват подкрепата на Русия за антиевропейски партии и крайнодесни движения както и намесата й в политически избори и нарушаването правата на човека в нейните граници. Правейки преглед на тези нарушения на международното право, евродепутатите подчертават, че ЕС трябва да бъде готов да наложи допълнителни санкции срещу Русия, и по-специално такива, насочени към отделни лица. Санкциите трябва да бъдат пропорционални на заплахите породени от Русия, добавят те. През декември миналата година Съветът на ЕС удължи икономическите санкции до 31 януари 2019.

  Глобалните предизвикателства трябва да бъдат решавани заедно
  Резолюцията порчертава, че ЕС трябва да преразгледа сегашното Споразумение за партньорство и сътрудничество (СПС) и да ограничи сътрудничеството си с Русия до области от общ интерес. Глобалните предизвикателства, като изменението на климата, енергийната сигурност, дигитализацията, изкуственият интелект и борбата с тероризма изискват селективно сътрудничество. По-близки отношения биха били възможни само ако Русия приложи изцяло т.нар. Мински споразумения за прекратяване на войната в Източна Украйна и започне да спазва международното право, гласи текстът.

  Северен поток 2
  Евродепутатите отново изразяват загриженост, че проектът Северен поток 2 може да засили зависимостта на ЕС от вноса на руски газ и да застраши вътрешния пазар на ЕС.

  Подкрепа за авторитарни режими и подривни политически сили
  Евродепутатите са загрижени относно продължаващата подкрепа от Русия за авторитарни режими и държави като Северна Корея, Иран, Венецуела и Сирия. Те изразяват съжаление, че с цел дестабилизиране на страни кандидати за членство в ЕС, Русия подкрепя подривни организации и политически сили, като например тези, които се противопоставят на Преспанското споразумение, което разреши дългогодишния спор относно името между Бившата югославска република Македония и Гърция.

  Икономическата война на Русия
  Евродепутатите осъждат незаконните финансови дейности и прането на пари от страна на Русия, потенциялно възлизащи на стотици милиарди евро, изпирани в рамките на ЕС всяка година, което предствлява заплаха за сигурността и стабилността на Европа. Докладът подчертава, че страните от ЕС трябва да прекратят всички програми за „златни визи/златен паспорт“, от които се възползват руските олигарси.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  От 2022 новите коли в ЕС ще са с повече системи за безопасност
  Вижте какви ще са новите задължителни устройства за безопасност
  преди 6 часа
  Красимир Първанов подаде оставка като зам.-министър на енергетиката
  Това е третата оставка заради скандала с апартаментите
  преди 7 часа
  Пак удължават срока за приемане на оферти за концесията на летище София
  Промяната в срока на подаване на заявления e свързана с изменения в Документацията за концесията
  преди 9 часа