вторник, 26 март 2019  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  462 прочитания

  Великобритания гласува против напускането на ЕС без споразумение

  Предстои втори вот за удължаването на срока за напускане
  14 март 2019, 09:58 a+ a- a

  Парламентът на Великобритания гласува против напускането на Eвропейския съюз без постигането на споразумение за бъдещите отношения.

  Следващият вот ще се състои днес, на 14 март, когато парламентът ще гласува дали Великобритания да подаде заявка за отсрочване на Брекзит. Ако ЕС се съгласи, кралството няма да напусне съюза на 29 март 2019 и ще получи повече време за постигането на споразумение.

  Според BBC правителството може да се опита отново да прокара идеята си за споразумение на 20 март, след като последните изменения бяха отхвърлени за втори пореден път.

  Вотът за напускане без договор получи 321 гласа „против“ и 278 - „за“ . Резултатът показва ясното намерение на парламента, че не желае да напусне ЕС без сделка.

  Членовете на парламента гласуваха и против отлагането на Брекзит до 22 май 2019, а след това Обединеното кралство да се оттегли без сделка, но с ясен план за действие. Против бяха 374 депутати, а „за“ гласуваха едва 164.

  По-рано през седмицата премиерът Тереза Мей успя да подсигури клауза в споразумението за напускане на ЕС, която е правно обвързваща. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди, че ако правителството на Великобритания отхвърли и последните промени в споразумението, то страната няма да може да обсъжда промени за трети пореден път.

  Промяната в споразумението подсигурява, че Великобритания няма да е обвързана вечно с разпоредбите свързани с ирландската граница. Парламентът на страната гласува по предходния вариант на сделката през януари, когато Мей загуби с 230 вота.

  На 12 март Мей претърпя втора сериозна загуба, след като парламентът гласува против промененото споразумение.

  Великобритания има само 17 дни преди да напусне ЕС. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск направи повторно изявление в медиите, че отлагане на Брекзит без „правдоподобно“ основание няма да бъде допуснато.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  От 2022 новите коли в ЕС ще са с повече системи за безопасност
  Вижте какви ще са новите задължителни устройства за безопасност
  преди 7 часа
  Красимир Първанов подаде оставка като зам.-министър на енергетиката
  Това е третата оставка заради скандала с апартаментите
  преди 7 часа
  Пак удължават срока за приемане на оферти за концесията на летище София
  Промяната в срока на подаване на заявления e свързана с изменения в Документацията за концесията
  преди 10 часа