събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1148 прочитания

    Великобритания гласува против напускането на ЕС без споразумение

    Предстои втори вот за удължаването на срока за напускане
    14 март 2019, 09:58 a+ a- a

    Парламентът на Великобритания гласува против напускането на Eвропейския съюз без постигането на споразумение за бъдещите отношения.

    Следващият вот ще се състои днес, на 14 март, когато парламентът ще гласува дали Великобритания да подаде заявка за отсрочване на Брекзит. Ако ЕС се съгласи, кралството няма да напусне съюза на 29 март 2019 и ще получи повече време за постигането на споразумение.

    Според BBC правителството може да се опита отново да прокара идеята си за споразумение на 20 март, след като последните изменения бяха отхвърлени за втори пореден път.

    Вотът за напускане без договор получи 321 гласа „против“ и 278 - „за“ . Резултатът показва ясното намерение на парламента, че не желае да напусне ЕС без сделка.

    Членовете на парламента гласуваха и против отлагането на Брекзит до 22 май 2019, а след това Обединеното кралство да се оттегли без сделка, но с ясен план за действие. Против бяха 374 депутати, а „за“ гласуваха едва 164.

    По-рано през седмицата премиерът Тереза Мей успя да подсигури клауза в споразумението за напускане на ЕС, която е правно обвързваща. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди, че ако правителството на Великобритания отхвърли и последните промени в споразумението, то страната няма да може да обсъжда промени за трети пореден път.

    Промяната в споразумението подсигурява, че Великобритания няма да е обвързана вечно с разпоредбите свързани с ирландската граница. Парламентът на страната гласува по предходния вариант на сделката през януари, когато Мей загуби с 230 вота.

    На 12 март Мей претърпя втора сериозна загуба, след като парламентът гласува против промененото споразумение.

    Великобритания има само 17 дни преди да напусне ЕС. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск направи повторно изявление в медиите, че отлагане на Брекзит без „правдоподобно“ основание няма да бъде допуснато.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 10 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 11 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 11 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 13 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години