четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1119 прочитания

    Великобритания може да проведе европейски избори

    При отлагане на Брекзит страната ще продължи да изпълнява задълженията си според договора с ЕС
    18 март 2019, 13:47 a+ a- a

    Ако Великобритания иска да удължи срока за напускане на ЕС, то страната ще трябва да проведе европейски избори през май. Това коментираха представители на британското правителство и Европейската комисия.

    Изборите ще се проведат между 23 и 26 май 2019. Ако те се проведат във Великобритания, новият парламент няма да положи клетва до 2 юли 2019.

    Ако Брекзит бъде удължен само до края на юни, изборите няма да представляват проблем. Въпреки това, по-дълга отсрочка ще наложи провеждането на европейски избори в Кралството.

    В писмо до Донълд Тъск президентът на Европейската комисия Жан Клод-Юнкер заяви, че Великобритания ще трябва да проведе изборите по закон, ако остане в Съюза след май 2019, подобно на всички останали членки.

    По въпроса започна правен спор от страна на Европейския департамент на германския Бундестаг, според който срокът не може да бъде удължен след края на май, ако Великобритания не проведе изборите. Според тях Европейската комисия може да държи Обединеното кралство отговорно за нарушение на договора за основаване на ЕС, тъй като правителството на Великобритания ще лиши жителите от възможността да гласуват.

    Британският държавен департамент за напускане на ЕС също подкрепи твърдението, че Великобритания трябва да участва в изборите, тъй като според европейските споразумения гражданите на страната имат правото на представителство. Освен това, за да функционира изправно, Европейският парламент трябва да е законно основан с надлежно избрани представители от всички страни членки.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 11 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 12 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 12 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 14 часа
    преди 17 часа