четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1025 прочитания

    Туск: ЕС ще позволи отлагане на Брекзит до юни само ако Великобритания одобри предложението за споразумение

    21 март 2019, 11:38 a+ a- a

    Президентът на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че краткосрочното отлагане на Брекзит до 30 юни 2019 ще е възможно само ако парламентът на Великобритания подкрепи предложението за оттегляне от ЕС, предложено от Тереза Мей.

    „Умората от Брекзит става все по-видима и оправдана. Партиите не трябва да оставят за последната минута търсенето на положителен изход“, допълни Туск.

    Френският министър на външните работи Жан-Ив Ле Дриан също направи обръщение към Мей, че Франция ще блокира искането за кратка отсрочка, ако не бъдат предоставени гаранции за постигане на споразумение.

    В същото време Берлин смекчи тона. Министърът на външните работи на Германия заяви, че единствено методично и организирано напускане на Великобритания би разрешило смущението около Брекзит.

    Тереза Мей от своя страна отказа да търси по-дългосрочно отлагане на Брекзит на този етап и заяви, че ще потърси отново мнението на парламента във връзка с предложеното от нея споразумение. Тя допълни още, че ще се оттегли от поста си на министър-председател, ако бъде принудена да търси дългосрочно отлагане на Брекзит, докладва „Индипендънт“.

    „Като министър-председател не съм готова да забавя Брекзит по-късно от 30 юни. Отсрочката не премахва възможността за напускането без споразумение“, сподели Мей.

    Подаденото искане от Мей за кратка отсрочка до 30 юни доведе до понижаването на британския паунд с 1% в сравнение с щатския долар и еврото, поради засилените тревоги за напускане на Съюза без споразумение.

    Британската търговска камара заяви, че е „неприемливо“ бизнесът да няма яснота за условията, при които Великобритания възнамерява да се оттегли от ЕС.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 минути
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 2 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 3 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 3 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 4 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 4 часа