петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2629 прочитания

    София ще бъде домакин на Балканския международен винен фестивал

    В началото на юни софиянци и гости на града ще могат да дегустират вина от над 100 изби от всички балкански държави
    19 април 2019, 10:51 a+ a- a

    През 2019 г. Балканският международен винен конкурс и фестивал (Balkans International Wine Competition and Festival - BIWCF) отваря врати за осми пореден път, но с нова локация на открито - пред Националния дворец на културата в София.

    Поредното издание на първия по рода си форум, насочен към вината на Балканите, отново ще фокусира вниманието на световната винена общност към този интересен и самобитен регион между 5 и 9 юни, когато в главната роля ще влязат над 800 вина от повече от 200 винарски изби.

    По време на традиционния конкурс (5-7 юни) престижно международно жури ще избере най-добрите вина на Балканите, а уикендът (7-9 юни) ще бъде посветен на срещата между виното и съвременната градска култура. В красиви шатри софиянци и гостите на града ще могат да дегустират вина от над 100 изби, дошли от всички балкански държави да вземат участие в майсторски класове, да рисуват с вино или да се насладят на богата артистична програма, включваща музика на живо, stand up комедианти, фестивална книжарница и магазин, както и много други изненади. 

    Отличията на BIWC 2019 ще бъдат присъдени от международно жури, а съставът му е един от най-силните досега. Вината в Конкурса ще бъдат оценявани от четирима носители на званието Master of Wine (MW), най-престижното сред винените експерти. Председател на журито ще бъде първият MW на Балканите Константинос Лазаракис.

    Отличените в конкурсната част на BIWCF вина ще получат и значително международно присъствие. Призьорите в надпреварата тази година ще бъдат представени на няколко от най-важните световни изложения като Interwine China 2019 в Гуангджоу от 3 до 5 юни тази година и Prowein 2020 в немския град Дюселдорф, както и на специално събитие, посветено само на балканските вина - Balkan Wine Market в Чикаго, САЩ.

    За трета година един от участниците ще грабне престижната награда “Най-добра изба на Балканите за 2019” - това ще е балканската изба с най-много медали от 8-ото издание на BIWCF 2019. За пръв път обаче ще се избере “Best of Show” за всяка страна, която има представител в конкурса - това ще е виното, което е спечелило най-висока оценка от съответната страна. Всички носители на трофеи и двойни златни медали пък ще се включат в многобройни представяния до следващото издание на BIWCF през 2020 г.

    Отличията на наградените изби ще бъдат връчени на специална официална церемония в хотел “Хилтън” на 7 юни, известна като “Балкански винени Оскари”. Записванията на избите продължават до 10 май на сайта на BIWCF - www.balkanswine.eu.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 24 минути
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 16 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 17 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 17 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 24 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 1 ден
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава