понеделник, 16 септември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1095 прочитания

  Великобритания подготвя закон за Брекзит

  Вижте какво ще се случи, ако той бъде отхвърлен
  17 май 2019, 11:21 a+ a- a

  Познат като WAB (Withdrawal Agreement Bill) законът урежда ратифицирането на договора за напускане на Европейския съюз. Той прави законен преходния период, който ще продължи до декември 2020, урежда правата на европейските граждани, потвърждава финалното споразумение за напускане на блока и урежда избягването на граница между Ирландия и Северна Ирландия, ако не бъде постигнато търговско споразумение навреме.

  Кога парламентът ще гласува?
  Правителството планира да постави въпроса за разглеждане през седмицата, започваща на 3 юни 2019. Депутатите вече отхвърлиха предложеното споразумение в няколко предходни вота, но това е първият път, в който гласуват по второто четене на закона. Очаква се дебатът да продължи най-много два дни.

  Първото четене ще се състои, след като законът бъде публикуван. Парламентът предстои да бъде разпуснат от 23 май 2019 до 4 юни 2019. 

  През същата седмица, в която се очаква гласуването на закона, ще се състоят още няколко важни събития, едно от които е посещението на президента на САЩ Доналд Тръмп и събитието в памет на 75-годишнината от кацанията в Нормандия по време на Втората световна война.

  Колко време ще отнеме на закона да влезе в сила?
  Правителството сподели, че иска законът да премине през всички стадии на одобрение, преди парламентът да бъде разпуснат за лятна ваканция на 24 юли 2019.

  Това означава по-малко от 35 парламентарни дни. Депутатите имат право да оспорят плана под предлог, че нямат достатъчно време да разгледат закона внимателно. Ако законът не бъде приет до 30 юни 2019, европейските депутати от Великобритания ще трябва да заемат местата си в Европейския парламент.

  Какво ще се случи, ако законът бъде отхвърлен?
  Правилата гласят, че при отхвърлянето на закона той не може да бъде предложен отново за гласуване в същата парламентарна сесия. За да поиска повторно разглеждане, правителството ще трябва да поиска прекратяването на сесията и започването на нова.

  В момента Консервативната партия няма мнозинство в парламента, а споразумението им със Северноирландската партия трябва да бъде преразгледано при започването на нова сесия. В момента партията на Северна Ирландия не е съгласна с предлаганата сделка за Брекзит.

  Великобритания не може да напусне ЕС със сделка, ако не ратифицира закона. Членството на страната в ЕС ще изтече на 31 октомври 2019.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Средно 4-5 хил. лв. бруто получава един ИТ специалист в България
  Вижте какви са средните заплати в страната по данни на Adecco България
  преди 3 часа
  „Биовет“ открива 200 работни места в новия си завод в Пещера
  Общата инвестиция възлиза на 150 милиона евро
  преди 5 часа
  преди 6 часа
  FlixBus планира първите автобуси с горивни клетки за пътувания на дълги разстояния в Европа
  Компанията ще работи съвместно с базираното в Германия технологично дружество Freudenberg Sealing Technologies