четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1040 прочитания

    Разследват финансите на партията „Брекзит“ на Найджъл Фараж

    23 май 2019, 08:50 a+ a- a

    Използването на PayPal от Найджъл Фараж за набирането на голям брой малки по размер дарения за новооснованата си партия „Брекзит“ позволява на чуждестранни дарители да заобиколят правилата, съобщи Избирателната комисия на Великобритания. Тя започна проверка по случая и посети офисите на партията.

    „Набирането на малки суми чрез онлайн дарения създава рискове за нарушения, свързани със законите за  финансиране на британските политически формации. Рискът е, че има голяма възможност индивиди или организации да нарушат правилата за допустимост, които целят да предотвратят изключително големи суми да навлязат в политически фондове във Великобритания от чуждестранни дарители", пише комисията в свое изявление.

    Избирателният орган наблегна на факта, че е задължение на партията да подсигури наличието на подходящи механизми, които да подсигурят спазването на закона.

    По-рано през седмицата ръководителят на партията призна, че не е наясно дали акаунтът му в PayPal приема дарения от чужбина, докладва „Ройтерс“. 

    Методът, използващ PayPal, търси набирането на суми по-малки от 500 паунда, тъй като те не се класифицират като официални дарения и дарителят не трябва да се идентифицира. Само дарения над 500 паунда трябва да бъдат предлагани от „одобрен дарител“, който трябва да е регистриран като гласоподавател или фирма във Великобритания. Партиите трябва да подсигурят, че няколко малки дарения не оформят едно по-голямо дарение от един и същи дарител и общата им стойност не надвишава 500 паунда.

    Предходната кампания Leave.EU, която Найджъл Фараж и Арон Банкс проведоха, е разследвана  за нарушаване на правилата за финансиране, пише още „Ройтерс“.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 18 минути
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 58 минути
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 17 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 17 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 18 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 18 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата