понеделник, 17 юни 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  388 прочитания

  България изгуби от Словакия надпреварата за Европейската агенция по труда

  Европейският орган по труда е готов да заработи през октомври
  13 юни 2019, 15:42 a+ a- a

  Държавите членки на ЕС решиха в коя европейска столица ще бъде седалището на Европейския орган по труда. България изгуби надпреварата от Словакия.

  "Европейският орган по труда ще подпомогне трудовата мобилност и ще предостави на държавите членки на ЕС инструментите, от които се нуждаят, за да си сътрудничат по-ефективно в борбата с измамите и злоупотребите", коментира еврокомисарят за заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност Мариан Тейсен.

  Органът ще започне работа в Брюксел от октомври, докато бъде преместен в града, избран за негово седалище.

  Европейската комисия представи предложението си за създаване на Европейски орган по труда през март 2018 и през февруари 2019 Европейският парламент и Съветът постигнаха временно споразумение. След Европейския парламент днес Съветът също одобри официално Регламента за създаване на Европейски орган по труда, който ще влезе в сила през следващите дни след като бъде подписан и публикуван. Този нов орган ще се стреми да гарантира прилагането на правилата на ЕС относно трудовата мобилност по справедлив, достъпен и ефективен начин.

  След днешното окончателно приемане на учредителния регламент органът ще бъде сформиран и действащ през 2019 и ще започне да оперира с пълен капацитет през 2024. На 16 октомври 2019 ще бъдат представени съставът на управителния съвет и работната програма на Европейския орган по труда.

  Изборът на седалище на Органа бе направен с общо съгласие от представителите на правителствата на държавите членки, след процедура и критерии, одобрени от самите тях. В рамките на тази процедура заинтересованите държави членки трябваше да представят до 6 май 2019 предложение за осигуряване на седалището на Органа, като посочат подробно как отговарят на критериите и уточнят предлаганите условия.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Кои са лидерите по инвации в ЕС?
  България продължава да е на дъното, показва ново проучване
  преди 2 часа
  ЕС прие нова стратегия за Централна Азия
  Очаква се да бъдат сключени засилени споразумения за партньорство и сътрудничество (ЗСПС) със заинтересованите държави от региона
  преди 2 часа
  До 2020 у нас ще заработи суперкомпютър
  Той ще бъде най-мощният в Източна Европа, сред първите 10 в Европа и топ 50 в света
  преди 4 часа
  "Есетере България" откри втора дестилерия в Добрич
  Фирмата откри над 50 нови работни места