неделя, 25 август 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  496 прочитания

  Две трети от европейците считат, че нямат пълен контрол върху личните си данни онлайн

  67% са чували за GDPR, а 57% знаят за своите национални органи за защита на данните, показва проучване на Евробарометър
  13 юни 2019, 16:24 a+ a- a

  По повод една година от прилагането на Общия регламент на ЕС относно защитата на данните - GDPR, Европейската комисия публикува резултатите от специално проучване на Евробарометър. Резултатите сочат, че европейците са относително добре запознати с новите правила за защита на данните, с правата си и със съществуването на националните органи за защита на данните, към които могат да се обърнат за помощ, когато правата им са нарушени.

  Въз основа на мненията на 27 000 европейци резултатите от проучването на Евробарометър показват, че 73% от респондентите са чували за най-малко едно от шестте тествани права, гарантирани от Общия регламент относно защитата на данните. Най-високите нива на осведоменост сред гражданите са регистрирани за правото на достъп до собствените данни (65%), правото на коригиране на данни, ако те са погрешни (61%), правото на възражение срещу получаването на директен маркетинг (59%) и правото на изтриване на собствените данни (57%).

  В допълнение 67% от респондентите знаят за Общия регламент относно защитата на данните, а 57% от респондентите знаят за своите национални органи за защита на данните.

  Резултатите показват също, че защитата на данните е проблем, тъй като 62% от респондентите изразяват опасения, че нямат пълен контрол върху личните си данни, предоставени онлайн.

  Макар преобладаващата част от запитаните да се е опитала да промени настройките си по подразбиране в личния профил на онлайн социална мрежа, една голяма част все още не са. Основните причини да не направят това са, че хората или имат доверие на платформата за социални медии, че осигурява подходящи настройки за поверителност, или не знаят как сами да променят настройките.

  Комисарят по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова добави: „От 60% европейци, които четат декларациите за поверителност, едва 13 процента ги прочитат изцяло. Това се дължи на факта, че декларациите са прекалено дълги или прекалено трудни за разбиране. Аз още веднъж приканвам настойчиво всички онлайн дружества да предоставят декларации за поверителност, които са кратки, прозрачни и лесно разбираеми за всички потребители. Искам да насърча всички европейци да използват правата си на защита на данните и да оптимизират своите настройки за поверителност“.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Борисов: Средната заплата става 2700 лв. от март догодина
  Премиерът присъства на откриването на рудник „Ада Тепе“ на „Дънди Прешъс Металс Крумовград“
  преди 2 дни
  Шефът на HP се оттегля от поста си
  Дион Уайслър ще напусне поста от 1 ноември
  преди 2 дни
  Облекчават наемането на работници от Грузия
  Вече няма да се изисква разрешение за работа при наемането на грузински граждани
  преди 2 дни
  Ново отлагане на сроковете по Н-18 няма да има
  Това обявиха от НАП на среща с разработчици на софтуер за продажби