събота, 20 юли 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  503 прочитания

  ЕС прие правила срещу опасните продукти на пазара

  На ЕС се пада дял от близо една шеста от световната търговия със стоки
  14 юни 2019, 14:05 a+ a- a

   

  Съветът на ЕС прие регламент, с който се засилва надзорът на пазара, за да се гарантира, че продуктите, които се пускат на пазара в ЕС, са безопасни и съответстват на законодателството на ЕС. С регламента се гарантира и по-строго прилагане на правилата на ЕС в стремежа за повишаване на доверието на потребителите към продуктите, които се пускат на пазара на ЕС.

  Новите правила ще гарантират, че продуктите, които се пускат на единния пазар, включително тези, които се продават онлайн, съответстват на строгите общи правила на ЕС, сертифицирани са и отговарят на стандартите за качество и безопасност. Те ще гарантират и свободното движение на стоки, закрилата на потребителите и равноправните условия на свободна конкуренция за всички икономически оператори.

  Предстои регламентът да бъде подписан и публикуван в Официален вестник на ЕС. Той ще влезе в сила на двадесетия ден след публикуването му. Прилагането започва две години след датата на влизане в сила. Някои разпоредби обаче ще се прилагат от 1 януари 2021.

  В рамките на единния пазар свободното движение на стоки е тази от четирите основни свободи, която е достигнала най-висока степен на развитие. Тя генерира около 25% от БВП на ЕС и 75% от търговията със стоки между държавите — членки на ЕС. На ЕС се пада дял от близо една шеста от световната търговия със стоки. През 2015 търговията със стоки между държавите — членки на ЕС, възлезе на 3063 милиарда евро. Приетият регламент е част от т.нар. пакет за стоките, който включва и приетия през март 2019 регламент на Европейския парламент и на Съвета относно взаимното признаване на стоки, законно пуснати на пазара в друга държава членка.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 21 часа
  Българка става главен говорител на ЕК
  Мина Андреева ще замести Маргаритис Схинас, който беше номиниран за еврокомисар
  преди 23 часа
  преди 1 ден
  ЕК глоби Qualcomm с 242 млн. евро
  От Брюксел смятат, че компанията е злоупотребила, за да подсигури доминиращата си позиция
  преди 1 ден
  Електрически велосипеди тръгват до Витоша
  Вижте локациите, от които могат да бъдат наети