неделя, 20 октомври 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  512 прочитания

  ЕС прие нова стратегия за Централна Азия

  Очаква се да бъдат сключени засилени споразумения за партньорство и сътрудничество (ЗСПС) със заинтересованите държави от региона
  17 юни 2019, 13:59 a+ a- a

  Съветът на ЕС прие заключения относно нова стратегия на ЕС за Централна Азия, с която политиката на ЕС се адаптира към новите възможности, възникнали в региона. Съветът приветства укрепването на отношенията между ЕС и Казахстан, Киргизката република, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан след приемането на първата стратегия на ЕС за Централна Азия през 2007.

  В новата стратегия се отделя централно място на насърчаването на устойчивостта, просперитета и регионалното сътрудничество в Централна Азия. Съветът потвърждава ангажимента си за сключване и прилагане на амбициозни и взаимноизгодни засилени споразумения за партньорство и сътрудничество (ЗСПС) със заинтересованите държави от региона. Тези споразумения продължават да стоят в основата на ангажираността на ЕС с Централна Азия.

  Съветът изтъква отново, че обхватът на отношенията на ЕС е свързан с готовността на отделните държави от Централна Азия за предприемане на реформи и укрепване на демокрацията, правата на човека, принципите на правовата държава и независимостта на съдебната власт, както и за модернизиране и диверсифициране на икономиката, включително чрез подкрепа за частния сектор, по-специално за малките и средните предприятия, в условията на свободна пазарна икономика.

  Като отчита стратегическата роля на Централна Азия в глобалните усилия за насърчаване на евро-азиатската свързаност и като изтъква факта, че тези усилия следва да донесат ползи за региона, Съветът заявява, че очаква активизиране на сътрудничеството с държавите от Централна Азия за насърчаване на устойчива, всеобхватна и основана правила свързаност. Освен това Съветът изтъква общия интерес на ЕС и на държавите от Централна Азия от задълбочаване на сътрудничеството за утвърждаване на мира в Афганистан.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  „Тракия Глас България“ разширява производството си в Търговище
  Правят се подобрения по електро- и газопреносната мрежа за по-добро обслужване на индустриалната зона в Търговище
  преди 2 дни
  Кристин Лагард застава начело на Европейската централна банка
  Тя встъпва в 8-годишен мандат от 1 ноември
  преди 2 дни
  Credit Suisse въвежда отрицателни лихви
  Те ще важат за индивидуални и бизнес клиенти с депозити над 2 млн. швейцарски франка
  преди 2 дни
  БНБ пуска в обращение нова банкнота от 50 лева
  Старите издания също ще са валидно разплащатеолно средство
  преди 2 дни
  United Group преговаря за придобиването на Vivacom
  Стойността на сделката е около 1,2 милиарда евро
  преди 2 дни
  Борисов за преговорите на РС Македония и Албания с ЕС: „Нищо не е приключило“
  Премиерът е оптимист за предстоящия европейски доклад по механизма за сътрудничество и проверка