събота, 20 юли 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  427 прочитания

  ЕС прие нова стратегия за Централна Азия

  Очаква се да бъдат сключени засилени споразумения за партньорство и сътрудничество (ЗСПС) със заинтересованите държави от региона
  17 юни 2019, 13:59 a+ a- a

  Съветът на ЕС прие заключения относно нова стратегия на ЕС за Централна Азия, с която политиката на ЕС се адаптира към новите възможности, възникнали в региона. Съветът приветства укрепването на отношенията между ЕС и Казахстан, Киргизката република, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан след приемането на първата стратегия на ЕС за Централна Азия през 2007.

  В новата стратегия се отделя централно място на насърчаването на устойчивостта, просперитета и регионалното сътрудничество в Централна Азия. Съветът потвърждава ангажимента си за сключване и прилагане на амбициозни и взаимноизгодни засилени споразумения за партньорство и сътрудничество (ЗСПС) със заинтересованите държави от региона. Тези споразумения продължават да стоят в основата на ангажираността на ЕС с Централна Азия.

  Съветът изтъква отново, че обхватът на отношенията на ЕС е свързан с готовността на отделните държави от Централна Азия за предприемане на реформи и укрепване на демокрацията, правата на човека, принципите на правовата държава и независимостта на съдебната власт, както и за модернизиране и диверсифициране на икономиката, включително чрез подкрепа за частния сектор, по-специално за малките и средните предприятия, в условията на свободна пазарна икономика.

  Като отчита стратегическата роля на Централна Азия в глобалните усилия за насърчаване на евро-азиатската свързаност и като изтъква факта, че тези усилия следва да донесат ползи за региона, Съветът заявява, че очаква активизиране на сътрудничеството с държавите от Централна Азия за насърчаване на устойчива, всеобхватна и основана правила свързаност. Освен това Съветът изтъква общия интерес на ЕС и на държавите от Централна Азия от задълбочаване на сътрудничеството за утвърждаване на мира в Афганистан.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 22 часа
  Българка става главен говорител на ЕК
  Мина Андреева ще замести Маргаритис Схинас, който беше номиниран за еврокомисар
  преди 23 часа
  преди 1 ден
  ЕК глоби Qualcomm с 242 млн. евро
  От Брюксел смятат, че компанията е злоупотребила, за да подсигури доминиращата си позиция
  преди 1 ден
  Електрически велосипеди тръгват до Витоша
  Вижте локациите, от които могат да бъдат наети