четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6770 прочитания

    Посланикът на Египет: Ще спечелите, ако се присъедините към Източно-средиземноморския газов форум

    Надяваме се българският бизнес да се включи в изграждането на новата столица на Египет, подчерта пред Economy.bg Н.Пр. Моайeд Фатхалла Елдали
    02 август 2019, 17:13 a+ a- a

    Египет е една от най-влиятелните арабски страни. Тя заема важно геостратегическо положение - контролира Суецкия канал, най-прекия воден път между Средиземно море и Индийския океан, и Синайския полуостров - единствената сухопътна връзка между Африка и Азия. През последните две години България и Египет активизираха двустранния политически диалог чрез редица високопоставени визити, вкл. на премиера Борисов (през 2018) и президента Радев (през март тази година). Египет е един от големите търговски партньори на България в района на Близкия изток и на целия Африкански континент, като двустранният ни стокообмен достигна 1 млрд. долара.

    Какви са причините за активизирането на двустранните връзки в момента, какви са възможностите България да внася газ от Египет, безопасно ли е да се пътува до страната на фараоните, какво можем да научим от египетския опит в сферата на туризма, как ще се казва новата египетска столица и кога ще бъде открита – тези и още въпроси отправихме към Н.Пр. Моайeд Фатхалла Елдали, посланик на Египет у нас.

    Н.Пр. Моайeд Фатхалла Елдали е посланик в София от декември 2017. Дипломатическата му кариера започва преди 30 години, като заема високи длъжности в египетското Министерство на външните работи, Арабската лига и в посолствата на Египет в арабския свят, Европа и Южна Азия. През 2012 става първият египетски посланик в Южен Судан. Преди да дойде в България, от 2015 до 2017 е извънреден и пълномощен посланик на Египет в Зимбабве. Завършил е Факултета по икономически и политически науки на Каирския университет.

    Как се развиват отношенията между България и Египет?

    Ваше Превъзходителство, в България сте вече почти две години. Как се развиха двустранните ни отношения през този период?
    Отношенията между страните ни са от голямо значение за нас. Те имат над 90-годишна история. За двете години, откакто съм тук, се случиха много неща. Миналия октомври премиерът на България посети Египет. Разговорите му с президента Сиси бяха много продуктивни. И това беше наистина много важен пробив, защото имаше период, в който не се осъществяваха посещения на високо равнище между двете ни страни. По време на тези визити беше постигната договореност, че трябва да насърчим развитието на нашите отношения. Беше подчертано, че има нужда от създаването на Българо-египетски бизнес съвет. След това нашият министър на външните работи също посети България. В рамките на тази визита беше подписано споразумение за създаване на Съвместна комисия за сътрудничество между двете министерства. Двамата министри на външните работи ще председателстват тази комисия. След това бяхме щастливи да посрещнем тук нашия министър на международното сътрудничество. Тя имаше ползотворни разговори с различни министерства в София. Същия месец президентът на България посети Египет. Това също беше една много плодотворна визита. В рамките на това посещение беше учреден Българо-египетски бизнес съвет. Вашият президент имаше срещи с нашия държавен глава Сиси, с премиера и с председателя на парламента. Това беше една наистина много успешна визита. Сега усилията ни са насочени към нови посещения на египетски министри. Подготвяме се за визитата на министъра на търговията на Египет. Също не искам да пропусна посещението през миналия юни на нашия министър на туризма. Тя също имаше много ползотворни разговори с вашия ресорен министър.

    Да очакваме ли посещение на президента на Египет Абдел Фатах ал Сиси в България?
    По време на посещението си в Египет президентът на България отправи официална покана към нашия държавен глава. Той има силно желание да посети страната ви. Знаете обаче, че Египет в момента е председател на Африканския съюз. Така че по-скоро можем да очакваме подобна визита догодина. Работим за това.

    Какви са причините за активизирането на двустранните връзки в момента?

    Споменахте високопоставените посещения. Каква е причината за активизирането на двустранните връзки точно сега?
    Разбира се, от най-голямо значение е политическата воля на лидерите на нашите страни. Египет играе важна роля в Близкия изток. Освен това, както казах, отношенията ни имат над 90-годишна история. Развитията в двете страни също направиха необходимост активизирането на връзките ни - поради геополитическата ситуация и проблемите по света, чийто отговор изисква опита както на Египет, така и на България. Най-важното предизвикателство днес са нелегалните имигранти. В това отношение мога да Ви уверя, че вече от 4 години успяхме да спрем трафика от нелегални имигранти, които преминаваха през Египет към Европа.

    Какви са възможностите България да внася газ от Египет и как българският бинес може да се включи в изграждането на новата столица на арабската страна?

    Отбелязахте създаването на съвместния бизнес съвет. Каква ще е неговата роля? Какъв е потенциалът за развитие на икономическите връзки?
    Двустранният търговският обмен достигна 1 млрд. долара. Работим за повишаването му, защото има много неизползван потенциал между двете страни. Целта на този съвет е да промотира възможностите за бизнес и инвестиции в двете страни. Смятам, че Египет може да предложи много възможности, от които България да се възползва.

    В кои сектори?
    Най-важният е селското стопанство. Можем да изнасяме земеделски продукти. Вече имаме такъв експорт към много европейски страни. Надяваме се и България да стане една от тях. От своя страна, Египет внася много промишлени стоки. Според мен България има доста какво да предложи в това отношение. Ние вече внасяме някои индустриални стоки, но се опитваме посредством новия бизнес съвет да увеличим обема на този внос. Разбира се, има и други сфери на възможно сътрудничество, като природния газ. Имаме голям потенциал, проучват се нови находища през последните години. България, както и Египет, са газови хъбове и затова считам, че може да се изгради силно сътрудничеството в тази област.

    България има интерес да се включи в газовия проект между Египет, Гърция и Кипър. Как може да се случи това?
    Организацията Източносредиземноморски газов форум е отворена към всички страни, които имат интерес, да се присъединят. Потенциалът в региона на Източното Средиземноморие е голям. България ще спечели, ако се присъедини. Надявам се в бъдеще да има добри новини в това отношение.

    Има ли египетски инвестиции в България или интерес за такива и в кои сектори?
    За съжаление, египетските предприемачи тук са малко, основно са в туристическия бранш. Опитваме се да привлечем повече. Смятам, че в бъдеще, промотирайки възможностите в България, новосъздаденият бизнес съвет, ще засили интереса на египетските предприемачи към страната. Надяваме се също и българският бизнес да бъде привлечен от възможностите на Египет. Имаме стратегия за развитие „Египет – Визия 2030“, в която е заложено реализирането през следващите пет години на много мегапроекти у нас. Те са свързани с пътната инфраструктура, с изграждането на жилища и привличат много инвеститори от цял свят. Надяваме се българският бизнес също да бъде заинтересован от участие в тях.

    В рамките на посещението на нашия президент в Египет се проведе бизнес форум. Обсъдени ли бяха съвместни проекти и какъв е резултатът?
    Имаше много български и египетски компании, които участваха във форума. Мисля, че бяха по над 30 от всяка страна. По-голямата част от тях бяха частни компании, които водиха разговори помежду си. В момента те са във фаза проучване какво може да се направи в бъдеще. Надяваме се скоро да има среща на този бизнес съвет в България и очакваме на тази среща всичко да бъде финализирано между двете страни.

    Безопасно ли е да се пътува до Египет и какво можем да научим от опита на страната в сферата на туризма?

    Много българи посещават Египет в момента и интересът расте. Доста хора обаче се питат колко безопасно е.
    Мога да ви уверя, че в момента е много безопасно в Египет. Туристите се връщат в страната и броят им нараства. Можем да се похвалим с добри новини за туристите, а именно, че ще открием новия музей, носещ името "Велик египетски музей". Той ще бъде най-големият в Близкия изток и според мен най-големият в света. Това е подаръкът на Египет за туристите. Ще има много артефакти, които не са показвани в стария музей заради ограниченото му пространство.

    Що се отнася до сигурността, все още има нападения в някои райони на страната. Дори миналата седмица имаше.
    Не съм съгласен. Последното беше преди около три месеца. Искам да поясня, че тези атаки не са в традиционните туристически райони. Те са извършвани в малка част в североизточен Египет, която вече е изолирана от силите по сигурността.

    Миналата седмица British Airways спря полетите си до Кайро.
    Случаят с British Airways беше необясним за нас. Когато те взеха това решение, ние ги попитахме каква е причината. Дали имат данни за терористична заплаха или нещо друго? Те казаха: „Не, това е просто рутинна проверка“. След 6 дни възобновиха полетите.

    С други думи е сигурно да се пътува до Египет?
    Да, мога да ви уверя отново, че всички туристи от България са добре дошли в Египет. Искам да подчертая също, че се възобновяват чартърните полети. Мисля, че първият полет от Египет към България ще бъде следващият месец.

    Какво България може да научи от Египет по отношение на развитието на туризма?
    Този въпрос беше поставен по време на посещението на нашия министър на туризма тук. Заедно с българския й колега те се договориха за обмен на опит по отношение на развитието на туризма. Предстои визита на вашия министър на туризма в Египет през септември.

    Как ще се казва новата египетска столица, колко ще струва изграждането й, кой ще живее в нея и кога ще бъде открита?

    Споменахте мегапроектите, които предстоят да бъдат реализирани в Египет. Един от тях е новата столица. Защо имате нужда от нова столица? Как ще се казва тя? Колко ще ви струва? И кой ще живее там?
    Не знам дали сте посещавала Кайро, но градът вече е пренаселен. Това създава много проблеми с трафика, инфраструктурата и др. Това наложи преместването в нова столица. Тя се намира на около 25 км от центъра на Кайро. Първата фаза ще започне следващата година. При нея ще се преместят само министерствата и администрацията.

    Посолствата?
    Ние предложихме земя на всички посолства, но преместването на една дипломатическа мисия изисква много усилия.
    Вече стартирахме няколко проекта в новата столица. Един от тях е изграждането на най-голямата църква и най-голямата джамия в Африка и Близкия Изток. Освен това ще построим нов конгресен център, който ще домакинства различни срещи. Планираме и транспортни връзки между новата и старата столица с влакове и др.
    Колко ще струва? Около 40 млрд. долара. Много инвестиционни компании са ангажирани с проекта.
    Планът е в новата столица да живеят около 6 млн. души.
    Що се отнася до името на столицата, за нас беше наистина голям проблем да изберем име, защото преди около 10 години беше изграден нов квартал, наречен „Ново Кайро“. Така че новата столица нямаше как да носи същото име. Засега временното й име е „Нова административна столица - NAC“. Не знам дали в бъдеще то ще бъде променено. Но засега официалното име е NAC.

    Как може да се спрат нелегалните имигранти от Африка?

    Кои са основните предизвикателства в отношенията между ЕС и арабските страни? Отношенията ни с ЕС са много стари и имат дълга история. Сътрудничим си добре, което беше затвърдено и по време на българското председателство на ЕС. Египет е отворен към сътрудничество с всички страни членки на ЕС, включително и с България. Миналият февруари се състоя първата среща на върха между ЕС и Лигата на арабските държави в Шарм-ел-Шейх. Обсъдени бяха всички възможности за сътрудничество особено по отношение на нелегалните имигранти, борбата с тероризма и престъпността. Това според мен са основните въпроси, които създават проблеми в ЕС и в страните от Арабската лига.

    Смятате ли, че сътрудничеството е достатъчно добро, за да бъдат адресирани тези предизвикателства?
    Тези проблеми имат дълбоки корени. Що се отнася до нас, ние успяхме да ги преодолеем. Защото тези терористични групи мисинтерпретират идеята за Исляма и отношението към другите хора. Затова ние се опитваме да елиминираме тези идеи, като обясняваме на хората, които лесно биват манипулирани, че те не са верни. И също като им даваме реални примери от религията или общността.

    Какво може да се направи по отношение на нелегалните имигранти от Африка?
    Трябва да решим проблемите, които са в основата на тази нелегална миграция.

    Египет в момента председателства Африканския съюз. Какво правите в рамките на организацията по темата?
    Да, ние сме председател тази година. Провеждат се много срещи в Египет. Чрез сътрудничество с други африкански страни се опитваме да решим тези проблеми, които основно се дължат на корупция и липса на достатъчно финансови средства. Опитваме се да наложим някои мерки, които да бъдат възприети във всички африкански страни, така че да се елиминира корупцията и да се преодолее бедността. Защото според мен те са основните причини за нелегалната имиграция.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 49 минути
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 5 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 6 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 7 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 23 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 23 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.