понеделник, 14 октомври 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  578 прочитания

  ЕП подкрепи Кристин Лагард за председател на ЕЦБ

  Ако Лагард получи поста, тя ще бъде първата жена начело на Европейската централна банка
  18 септември 2019, 09:23 a+ a- a

  Кристин Лагард получи одобрението на Европейския парламент за поста на следващия председател на ЕЦБ, в пленарно гласуване на 17 септември.

  При тайно гласуване, евродепутатите гласуваха с 394 гласа „за“, срещу 206 гласа „против“ и 49 гласа „въздържал се“, за препоръка за оглавяване на Европейската централна банка от Кристин Лагард.

  Европейският парламент дава своето необвързващо становище дали кандидатът е подходящ за заемането на длъжността на председател на ЕЦБ, като окончателното решение се взема от Европейския съвет. Тя трябва да замести Марио Драги, сегашния председател, на 1 ноември.

  Кандидатурата на Лагард сега ще бъде поставена в дневния ред на заседанието на Европейския съвет през октомври.

  Кристин Лагард бе номинирана през юли 2019 г. от лидерите на страните в ЕС за наследник на Марио Драги, чийто мандат изтича в края на октомври. Тя беше изпълнителен директор на Международния валутен фонд от 2011 г., а преди това е заемала няколко пъти министерски постове във Франция, включително като министър на икономиката, финансите и промишлеността от 2007 до 2011 г.

  Председателите на ЕЦБ се назначават за еднократен мандат от осем години по решение на държавните и правителствените глави в ЕС, но преди това Парламентът трябва да изрази становището си. Мнението на депутатите не е обвързващо за Европейския съвет, но има тежест за легитимността на кандидата, тъй като идва от демократично избрания орган на ЕС.

  Ако Лагард получи поста, тя ще бъде първата жена начело на ЕЦБ. Депутатите в ЕП са заявявали, че искат да видят повече жени на висши позиции в сферата на икономиката и паричната политика.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  11 октомври 2019, 16:02
  Туск: Има лъч надежда за споразумение за Брекзит
  Разговорите продължават, подчерта председателят на Европейския съвет
  11 октомври 2019, 11:34
  Борисов откри нов участък от АМ "Хемус"
  Бъдещето на Северна България е свързано със строителството на автомагистралата и осигуряването на бърза и безопасна пътна комуникация между София и Варна, подчерта премиерът
  11 октомври 2019, 10:49
  ЕС предупреди, че"враждебни" държави представляват риск за 5G мрежите
  За най-опасни се смятат държави, които не са членки на ЕС, или субекти, ползващи се с държавна подкрепа. При тях вероятността да атакуват 5G мрежи е най-голяма, се посочва в доклад на ЕС
  11 октомври 2019, 09:57
  Евродепутатите призоваха за по-строги мерки срещу руската дезинформация
  ЕП поиска и законодателство за предотвратяване на хибридните заплахи