събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1515 прочитания

    „Томас Кук“ фалира, България е сред потърпевшите пазари

    Туристите, които британската компания води в България, са между 350 000 и 450 000 на година
    24 септември 2019, 09:49 a+ a- a

    Един от водещите в световен мащаб туроператори - „Томас Кук“, обяви фалит, след като не успя да си осигури ново финансиране, за да продължи дейността си, съобщават световните медии. 

    Британската компания, която има 178-годишна история, имаше нужда от около 250 млрд. долара, за да продължи да функционира и до последно правеше опити да си ги набави чрез частни инвеститори.  

    „Томас Кук“ обслужва около 22 милиона туристи годишно, притежава 200 хотела и над 100 самолета. Близо 600 хил. туристи ще бъдат засегнати от фалита, включително около 150 хил. британци.

    Българският пазар също е сред потърпевшите. Туристите, които британската компания води в България, са между 350 000 и 450 000 на година. В момента нейни клиенти в България са около 2500 души.

    „Ще съдействаме максимално според правомощията си на всички, засегнати от обявения фалит на британския туроператор „Томас Кук“, обяви на извънреден брифинг вчера министърът на туризма Николина Ангелкова. Днес, 24 септември, предстои спешна среща с британското посолство, туроператори и хотелиери, на която ще бъдат направени прогнози за последствията и ще бъдат дискутирани възможностите за защита на пазара. 

    Ангелкова съобщи, че министерството вече е изпратило писма до големите туроператорски асоциации у нас, за да се разбере колко туристи през туристически пакети са направили резервации с „Томас Кук“. „В непрекъснат контакт сме и с британското посолство в България. Имаме информация, че правителството на Обединеното кралство и британският Орган по гражданско въздухоплаване са предприели всички стъпки, така че британските туристи, а и не само те, да бъдат върнати обратно по техните домове“, информира министърът. 

    „Получихме формуляр, чрез който могат да бъдат заявени претенции по пакетната услуга на компанията, и ние ще го разпратим на всички заинтересовани. Той ще бъде публикуван и на сайта на Министерството на туризма. В контакт сме с всички – британското посолство и ръководството на „Томас Кук“, за да минимизираме максимално негативните последици и да направим възможното, за да защитим пазара“, увери още Ангелкова.

    Министърът прогнозира, че този фалит ще доведе до затруднения за сезон 2020. Предстоят сериозни анализи и разговори за следващото лято. „Риск за всички, които работят с „Томас Кук“, има“, коментира още тя. 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години