събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1826 прочитания

    Партията на Северна Ирландия отхвърли сделката за Брекзит

    Минути след като Джонсън обяви постигнатото с ЕС споразумение Северноирландското правителство заяви, че няма да го подкрепи
    17 октомври 2019, 14:12 a+ a- a

    Демократично-юнионистката партия на Северна Ирландия отхвърли споразумението, постигнато между Великобритания и ЕС във връзка с Брекзит. Това стана минути, след като Джонсън обяви публично постигнатия напредък.

    Сделката трябва да бъде одобрена от британския парламент и останалите 27 членки на ЕС.

    Партията на Северна Ирландия, която е коалиционен партньор на консервативното правителство на Великобритания, заяви пред „Индепендънт“, че няма да гласуват в полза на постигнатата сделка. Без тяхна подкрепа, правителството на Великобритания няма мнозинство в парламента.

    „Към този момент не можем да подкрепим споразумението главно поради предложенията за митнически контрол, проблеми около даването на съгласие и яснотата около ДДС. Ще продължим да работим с правителството, за да постигнем сделка, която е ползотворна за Северна Ирландия и защитава икономическата и конституционна независимост на Обединеното кралство“, разказа пред вестника лидерът на северноирландската партия Арлен Фостър.

    Парламентът на Великобритания ще заседава в събота, когато ще гласува по предложената сделка.

    В отговор на изказването на Северна Ирландия лидерите на ЕС заявиха, че няма да водят допълнителни преговори по време на днешната среща в Брюксел.

    „Преговори, свързани с Брекзит, по време на срещата на 28-те лидери на членките на ЕС не са предвидени в договорката ни и затова ще се придържаме към споразумението и програмата за деня“, заяви говорител на ЕС преди откриването на срещата.

    Джонсън ще може да се обърне към ръководителите на 27-те членки, но след изказването му, президентите и министър-председателите на тези страни ще продължат по същество според програмата.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 20 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 20 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 21 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 21 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 23 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години