събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2364 прочитания

    Вятърните централи в морето с капацитет да достигнат инвестиции от $1 трилион

    Индустрията се развива технологично, получава все повече подкрепа от институциите и може да нарастне 15 пъти до 2040, отчитат от Международната агенция за енергетика
    25 октомври 2019, 11:22 a+ a- a

    Снимка: ABB

    Енергията, добивана от вятърни турбини в открито море (офшор), има капацитет да се умножи 15 пъти в следващите 20 години. Този бум ще бъде задвижван от стремежа към премахване на въглеродните емисии от енергетиката и желанието за чист въздух. Това се казва в доклад на Международната агенция за енергетика (МАЕ), озаглавен „Прогноза за вятърните централи в открито море 2019“ (Offshore Wind Outlook 2019).

    Докладът е най-обширното проучване на сектора и обхваща последните технологии в сектора, развитието на пазара, нов геопространен анализ, който картографира качеството и скоростта на вятъра на хиляди километри брегова ивица по света.

    Бизнесът с енергия, придобита от вятъра, може да достигне размер от 1 трилион щатски долара общи инвестиции до 2040, отбелязва МАЕ. Възходът на индустрията се дължи на падащите цени на технологиите, необходими за нейното осъществяване, подкрепата на много правителства, както и някои забележителни нови технологии, като например по-големи турбини и плаващи платформи. 

    Европа е пионер в развитието на офшорната вятърна енергия и регионът се очертава като основният източник на влияние за бъдещото ѝ развитие. В момента „вятърният капацитет“ на ЕС е 20 гигавата. Според МАЕ при определени условия, свързани най-вече с политическа воля и подкрепа, до 2040 тази мощност може да достигне 130 гигавата. Ако ЕС достигне своите цели за въглероден неутралитет, енергията, добивана от офшорните вятърни централи в региона, може да достигне до 180 гигавата до 2040. Така вятърните ферми ще се превърнат в най-големият източник на електроенергия в региона.

    Друг регион с голям капацитет за голям ръст на този тип енергия е Китай. В момента мощността на страната е 4 гигавата, а до 2040 може да стане 110 гигавата. Според МАЕ страната най-вероятно ще има най-голямата офшор флота, надминавайки дори Великобритания, която в момента държи първенството. Основен фактор за развитието на вятърната енергия в Китай е чистотата на въздуха, а ако страната възприеме някои световни политики за устойчиви енергийни цели, капацитетът може да се увеличи до 170 гигавата до 2040 г.

    САЩ имат добри вятърни ресурси в открито море в североизточната част на страната, както и центрове, които имат нужда от електричество, по целия Източен бряг. Този тип енергия може да помогне на страната да диверсифицира своя енергиен микс. От друга страна плаващите платформи могат да помогнат за усвояването на вятърната енергия по Западния бряг.

    Огромното обещание на вятъра в морето се подсилва от разработката на плаващи турбини, които могат да бъдат разположени навътре в открито море. На теория те могат да направят така, че вятърната енергия, добивана в открито море, да поеме енергийните нужди на няколко ключови енергийни пазара, включително Европа, САЩ и Япония и то по няколко пъти, отбелязват от МАЕ.

    В момента вятърната енергия представлява едва 0,3% от енергийния микс в световен мащаб, обясни д-р Фейт Бирол, изпълнителен директор на МАЕ. Той представи доклада в Копенхаген, Дания – страната, където се ражда този вид енергия. Въпреки това потенциалът ѝ е огромен. Предстои още много работа от страна на правителствата и индустрията, за да се превърне вятърната енергия в опора на транзита към чиста енергия. 

    Правителствата и регулаторите могат да разчистят пътя за развитието на вятърните ферми в открито море, като осигурят дългосрочна визия, която да окуражи индустрията и инвеститорите да предприемат големи инвестиции, които да осигурят разработването на големи вятърни ферми в морето, както и свързването им с електрическата мрежа на брега. Това включва внимателно проектиране на пазара, осигуряване на евтино финансиране и регулации, които припознават развитието на мрежата на сушата като основополагащо за ефикасната интеграция на енергията, произведена в открито море.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство