вторник, 12 ноември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  574 прочитания

  През 2018 богатството на милиардерите намалява след 5 години на ръст

  „Ефектът на милиардера“ променя филантропията и света, показва анализ на UBS и PwC
  08 ноември 2019, 11:19 a+ a- a

  UBS и PwC публикуваха своя пети пореден Доклад за милиардерите (Billionaires Report 2019). Данните в него сочат, че богатството им намалява през 2018 след 5 поредни години на растеж. 

  Ето и кои са основните изводи от доклада:
  1. През последните 15 години до 2018, компаниите, управлявани от милиардери, които се търгуват на световните борси имат възрвращаемост от 17,8% в сравнение с 9,1% за MSCI ACWI*.
  2. Силният долар и нестабилните пазари на акции са причина за намаляването на богатството на милиардерите до $8,5 трилиона след 5 години постоянен ръст.
  3. Америките отчитат лек ръст на богатството, като добавят 33-ма нови милиардера за 12 месеца.
  4. Милиардерите в технологичния сектор отчитат най-голям ръст на богатството си в сравнение с останалите сектори. Основен двигател на повишението са съществуващи бизнеси, както и нови компании, които „разбъркват“ пазара.
  5. Милиардерите използват своя опит като бизнесмени, за да променят света чрез филантропия.
  6. Броят на жените милиардери се е увеличил с 46% за 5 години.

  Сумата, с която е намаляло богатството на милиардерите през 2018 е $388 милиарда. Богатството в Азия е намаляло след 5 години на ръст, в които милиардерите в региона са увеличили богатството си почти 4 пъти. За разлика от тях американските милионери са увеличили богатството си, водени най-вече от лидерите в технологичния сектор.

  Въпреки забавянето през 2018 състоянието на милиардерите е с една трета (34,5%) повече в сравнение с 5 години по-рано или ръст в размер на $2,2 трилиона. 

  Видове филантропска дейност

  Бизнес проницателността на милиардерите, която позволява на техните компании да се представят значително по-добре от останалите, се влага в тяхната филантропска дейност. Милиардерите се стремят да постигнат значими промени в глобален мащаб като социална промяна и промени в околната среда. Това действие е познато като „Ефектът на милиардера“ и показва изключително малко забавяне, коментира Джоузеф Стадлър, завеждащ отдел „Ултра богати“ (Ultra High Net Worth) в UBS Global Wealth Management.

  Компаниите на милиардери, регистрирани на пазарите на акции, надминават световния показател с 8,7% за 15-те години до края на 2018. Частните и публични компании, управлявани от милиардери, са осъществили възвращаемост над 16% през последните 10 години. „Ефектът на милионера“ може да се припише на желанието за „умен риск“, както и за желанието на тези бизнесмени да планират и инвестират в дългосрочен план.

  Анализът на UBS и PwC показва, че милиардерите, които сами са натрупали своето състояние, търсят начини да направят света по-добро място. Традиционното отпускане на средства еволюира в стратегическа филантропия и подкрепа на някои доста амбициозни каузи. Освен това филантропите все повече си сътрудничат с други милиардери и филантропи, неправителствени организации, благотворителни организации и правителства. Богатите използват своите средства, умения, контакти и влияние, за да развиват нови модели на филантропия, които постигат най-големи промени.

  Брой милиардери в периода 2017-2018 по региони (APAC – Азиатско-тихоокеански регион; EMEA – Европа, Африка и Близък Изток; MENA – Близък изток и Северна Африка)

  Жените милиардери са се увеличили с 46% за 5 години. От 160 през 2013 на 233 през 2018. За сравнение мъжете са се увеличили с 39% за същия период. Повече от половината милиардери жени в Азия (57%) са натрупали богатството си сами. 4 от всеки 10 жени милиардери, натрупали богатството си сами, правят бизнес в секторите на потреблението и търговията.

  39% от съветниците на милиардери в UBS споделят, че клиентите им са закупили бизнес през последната година, 33% казват, че клиентите им са продали бизнес чрез директна продажба или публично предлагане на акции, а 30% очакват клиентите им да предприемат подобни стъпки в рамките на следващите 12 месеца. Над 20% от съветниците казват, че клиентите им са направили значителни промени в стратегиите си за инвестиции в рамките на последните 5 години, с цел да запазят високия ръст. 13% очакват клиентите им да предприемат такива стъпки в рамките на следващата година. 

  *MSCI ACWI е индекс на пазарната капитализация, създаден да измерва представянето на компаниите на пазара на акции в световен мащаб. Той се изготвя от Morgan Stanley Capital International (MSCI) и е съставен от акции, търгувани в 23 развити и 24 развиващи се пазара.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  Модис разширява екипа си в Пловдив
  Компанията планира и съвместна работа с висшите учебни заведения и гимназиите, профилирани в изучаването на чужди езици и ИТ
  преди 15 часа
  Великобритания избегна рецесия
  Икономиката на кралството расте с най-ниския си темп от почти 10 години насам
  преди 16 часа
  2020г.: България ще може да доставя втечнен газ от САЩ, Катар, Кипър, Египет, Азербайджан
  Ще се обсъди изграждането на път между Александруполис и Димитровград
  преди 18 часа
  Повече българи са пътували в страната през септември
  Приходите от нощувки на българи се увеличават с над 10%, отчита националната статистика
  преди 19 часа
  Alibaba с продажби за $23 млрд. за 9 часа
  Китайската платформа за електронни продажби отчете нов рекорд в Деня на необвързаните
  преди 19 часа
  Ево Моралес подаде оставка
  След 14 години на поста боливийският президент заяви, че е жертва на „цивилен преврат“