вторник, 10 декември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  748 прочитания

  Калифорния прекратява покупката на автомобили от GM, Toyota и Fiat Chrysler

  Щатът се бори с президентската администрация за правото сам да определя нивото на вредни емисии, което да спазва
  19 ноември 2019, 11:01 a+ a- a

  Управата на американския щат Калифорния съобщи, че прекратява всички покупки на нови автомобили за нуждите на щатската управа от производителите GM, Toyota и Fiat Chrysler. Администрацията ще прекрати покупката на нови коли от посочените производители, както и от всички други, които подкрепят президента Тръмп в борбата му да отнеме правото на щата сам да определя нивата вредни емисии, които да спазва, съобщи „Ройтерс“.

  Миналия месец GM, Toyota, Fiat Chrysler и някои други членове на Глобалната асоциация за търговия на автомобили, подкрепиха американския президент Доналд Тръмп в неговите усилия да отнеме на Калифорния правото сама да определя нивото на вредни емисии, с които да се съобразява. Нивата, които Калифорния иска да въведе, са значително по-ниски от тези, които президентът се опитва да наложи, коментира „Ройтерс“.

  Между 2016 и 2018 Калифорния е закупила автомобили на стойност $58,6 млн. от General Motors Co, $55.8 млн. от Fiat Chrysler Automobiles NV, $10.6 млн. от Toyota Motor Corp. и $9 млн. от Nissan Motor Co.

  От януари 2020 щатът ще купува автомобили само от производители, които подкрепят законното право на Калифорния да определя стандартите за вредните емисии. Това са Ford Motor Co, Honda Motor Co, BMW AG и Volkswagen AG. Те сключиха сделка с щата през юни и се съгласиха да следват стриктните изисквания за намалени вредни емисии от автомобилите.

  Департаментът по правосъдие на САЩ откри антитръстово разследване срещу тези компании през август, а през октомври им изпрати призовки. В същото време губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм зави: „Автомобилопроизводителите, които избраха да застанат от грешната страна на историята, ще са от губещата страна на калифорнийската покупателна сила.“

  Между 2016 и 2018 Калифорния е закупила автомобили на стойност $69,2 млн. от Ford, за $565 000 от Honda и нито един от германски производител.

  От щатската управа оповестиха още, че ще забранят на щатските агенции да купуват седани, задвижвани на бензин, с изключение на някои превозни средства за осигуряване на обществената сигурност. 

  Правилата за автомобилите на Калифорния са приети от още 13 други щата. 

  Миналата седмица Калифорния и още 22 щата оспориха решението на президентската администрация да отмени правото на Калифорния да поставя сама нивото на вредни емисии от автомобили и да изисква увеличаване дела на автомобили с нулеви емисии.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 часа
  Украинската SkyUp ще лети до Бургас
  Новата дестинация ще е активна за летния сезон от юни до септември
  преди 17 часа
  Великобритания ще обучава обществото да се бори с тероризма
  Местната полиция пусна курс за реакция по време на терористични атаки
  преди 18 часа
  Китай нареди на държавната си управа да премахне чуждестранния хардуер и софтуер
  Забраната ще се отрази негативно на компании като HP, Dell и Microsoft
  преди 20 часа
  Финландия с най-младия министър-председател в света
  Сана Марин е на 34 и застава начело на коалиция изцяло водена от жени
  преди 21 часа
  Sanofi купува Synthorx
  Сделката е на стойност $2.5 милиарда
  преди 22 часа
  Върховен прокурор ще може да разследва главния прокурор
  Той ще е завеждащ инспектората на прокуратурата, предвижда нов законопроект