сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1246 прочитания

    Калифорния прекратява покупката на автомобили от GM, Toyota и Fiat Chrysler

    Щатът се бори с президентската администрация за правото сам да определя нивото на вредни емисии, което да спазва
    19 ноември 2019, 11:01 a+ a- a

    Управата на американския щат Калифорния съобщи, че прекратява всички покупки на нови автомобили за нуждите на щатската управа от производителите GM, Toyota и Fiat Chrysler. Администрацията ще прекрати покупката на нови коли от посочените производители, както и от всички други, които подкрепят президента Тръмп в борбата му да отнеме правото на щата сам да определя нивата вредни емисии, които да спазва, съобщи „Ройтерс“.

    Миналия месец GM, Toyota, Fiat Chrysler и някои други членове на Глобалната асоциация за търговия на автомобили, подкрепиха американския президент Доналд Тръмп в неговите усилия да отнеме на Калифорния правото сама да определя нивото на вредни емисии, с които да се съобразява. Нивата, които Калифорния иска да въведе, са значително по-ниски от тези, които президентът се опитва да наложи, коментира „Ройтерс“.

    Между 2016 и 2018 Калифорния е закупила автомобили на стойност $58,6 млн. от General Motors Co, $55.8 млн. от Fiat Chrysler Automobiles NV, $10.6 млн. от Toyota Motor Corp. и $9 млн. от Nissan Motor Co.

    От януари 2020 щатът ще купува автомобили само от производители, които подкрепят законното право на Калифорния да определя стандартите за вредните емисии. Това са Ford Motor Co, Honda Motor Co, BMW AG и Volkswagen AG. Те сключиха сделка с щата през юни и се съгласиха да следват стриктните изисквания за намалени вредни емисии от автомобилите.

    Департаментът по правосъдие на САЩ откри антитръстово разследване срещу тези компании през август, а през октомври им изпрати призовки. В същото време губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм зави: „Автомобилопроизводителите, които избраха да застанат от грешната страна на историята, ще са от губещата страна на калифорнийската покупателна сила.“

    Между 2016 и 2018 Калифорния е закупила автомобили на стойност $69,2 млн. от Ford, за $565 000 от Honda и нито един от германски производител.

    От щатската управа оповестиха още, че ще забранят на щатските агенции да купуват седани, задвижвани на бензин, с изключение на някои превозни средства за осигуряване на обществената сигурност. 

    Правилата за автомобилите на Калифорния са приети от още 13 други щата. 

    Миналата седмица Калифорния и още 22 щата оспориха решението на президентската администрация да отмени правото на Калифорния да поставя сама нивото на вредни емисии от автомобили и да изисква увеличаване дела на автомобили с нулеви емисии.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 2 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 2 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 3 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 4 часа
    преди 7 часа