вторник, 14 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  872 прочитания

  Калифорния прекратява покупката на автомобили от GM, Toyota и Fiat Chrysler

  Щатът се бори с президентската администрация за правото сам да определя нивото на вредни емисии, което да спазва
  19 ноември 2019, 11:01 a+ a- a

  Управата на американския щат Калифорния съобщи, че прекратява всички покупки на нови автомобили за нуждите на щатската управа от производителите GM, Toyota и Fiat Chrysler. Администрацията ще прекрати покупката на нови коли от посочените производители, както и от всички други, които подкрепят президента Тръмп в борбата му да отнеме правото на щата сам да определя нивата вредни емисии, които да спазва, съобщи „Ройтерс“.

  Миналия месец GM, Toyota, Fiat Chrysler и някои други членове на Глобалната асоциация за търговия на автомобили, подкрепиха американския президент Доналд Тръмп в неговите усилия да отнеме на Калифорния правото сама да определя нивото на вредни емисии, с които да се съобразява. Нивата, които Калифорния иска да въведе, са значително по-ниски от тези, които президентът се опитва да наложи, коментира „Ройтерс“.

  Между 2016 и 2018 Калифорния е закупила автомобили на стойност $58,6 млн. от General Motors Co, $55.8 млн. от Fiat Chrysler Automobiles NV, $10.6 млн. от Toyota Motor Corp. и $9 млн. от Nissan Motor Co.

  От януари 2020 щатът ще купува автомобили само от производители, които подкрепят законното право на Калифорния да определя стандартите за вредните емисии. Това са Ford Motor Co, Honda Motor Co, BMW AG и Volkswagen AG. Те сключиха сделка с щата през юни и се съгласиха да следват стриктните изисквания за намалени вредни емисии от автомобилите.

  Департаментът по правосъдие на САЩ откри антитръстово разследване срещу тези компании през август, а през октомври им изпрати призовки. В същото време губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм зави: „Автомобилопроизводителите, които избраха да застанат от грешната страна на историята, ще са от губещата страна на калифорнийската покупателна сила.“

  Между 2016 и 2018 Калифорния е закупила автомобили на стойност $69,2 млн. от Ford, за $565 000 от Honda и нито един от германски производител.

  От щатската управа оповестиха още, че ще забранят на щатските агенции да купуват седани, задвижвани на бензин, с изключение на някои превозни средства за осигуряване на обществената сигурност. 

  Правилата за автомобилите на Калифорния са приети от още 13 други щата. 

  Миналата седмица Калифорния и още 22 щата оспориха решението на президентската администрация да отмени правото на Калифорния да поставя сама нивото на вредни емисии от автомобили и да изисква увеличаване дела на автомобили с нулеви емисии.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  Проучване: Пандемията е ударила финансово българина по-сериозно от средния европеец
  Половината българи подкрепят по-голям бюджет на ЕС за борба с COVID-19 с приоритети здравеопазване и икономическо възстановяване
  преди 5 часа
  ЕК: Без държавна подкрепа за фирми, избягващи данъци чрез данъчни убежища
  Ограничения да се прилагат и за дружества, осъдени за финансови измами, корупция и др., препоръчва Брюксел
  преди 6 часа
  МОН с платформа за онлайн кандидатстване на българи от чужбина в държавни университети
  Платформата ще може да се използва и от граждани на Северна Македония, които искат да следват у нас
  преди 7 часа
  Трета вълна на коронавируса в Хонконг
  Спортни зали и кина отново затварят врати, храненето на закрито вечер се забранява
  преди 8 часа
  Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 13 млн. души
  Жертвите на заболяването са близо 600 хил., оздравелите – 7,3 милиона