събота, 06 юни 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  762 прочитания

  Русия започва доставката на природен газ за Китай

  Газопроводът „Силата на Сибир“ е с дължина 3000 км. и струва $55 млрд.
  02 декември 2019, 09:28 a+ a- a

  Китай и Русия са партньори и „вече имат газопровод за $55 милиарда, за да го докажат“, пише Wall Street Journal за новия газопровод „Силата на Сибир“, който свързва двете държави и от започва да доставя синьо гориво на Пекин.

  Газопроводът е с дължина 3000 километра и по него руската държавна Газпром ще доставя природен газ на Китай. Руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Дзинпин ще участват в церемонията по въвеждане в експлоатация на газопровода. Събитието отбелязва първата доставка на газ от Русия към Китай и „циментира“ Китай като най-големия пазар за износ, коментира Радио „Свободна Европа“.

  Проектът е резултат от сделка, която Москва и Пекин сключиха през 2014. Тя обхваща период от 30 години и инвестиции в размер на $400 милиарда между Газпром и китайската държавна компания „Национална петролна корпорация“ (CNPC).

  До 2025 газопроводът ще трябва да е достигнал капацитет от 38 млрд. кубични метра и ще започне да доставя газ от сибирските полета до населени места в крайните източни части на Русия, като в същото време ще достига китайският град на границата Хъйлундзян. Крайната точна на „Силата на Сибир“ са житните центрове на Китай – Дзилин и Ляонин.

  Нито CNPC, нито Газпром са разкрили подробности за цената, на която руският газ ще достига китайските потребители. 

  Руският президент заяви, че търговията с Китай ще достигне рекордните $100 млрд. тази година, значителен ръст от $87 млрд. за 2018. Заради експорта на газ вероятно сумата ще достигне $200 млрд. до 2024 г.

  Русия има още два газопровода, които предстои да бъдат пуснати в експлоатация, за да захранят Европа с газ, без да е необходимо те физически да минават през Украйна. „Турски поток“ трябва да започне работа през януари, като едната му линия ще достига Турция, а другата Югоизточна Европа. Всяка от линиите на този газопровод има годишен капацитет в размер на 15,75 милиарда кубични метра.

  В същото време „Северен поток“ ще започне доставките на газ в рамките на първите 3 месеца на 2020 г. и има годишен капацитет 55 милиарда кубични метра.

  „Най-значимият енергиен проект на Русия от падането на Съветския съюз, газопроводът „Силата на Сибир“ е физическа връзка, която подкрепя нов етап в сътрудничеството между две световни сили, всяка от които е предизвиквала САЩ“, пише Wall Street Journal за новия газопровод.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Съдът потвърди избора на концесионер на летище София
  Консорциум „Соф кънект“ с летищен оператор „Мюнхен“ остава концесионер
  преди 12 часа
  Спад на безработицата в САЩ през май
  Икономиката е добавила 2,5 млн. работни места за месец
  преди 12 часа
  Външните граници на ЕС остават затворени поне до 1 юли
  Повечето държави в ЕС ще премахнат проверките по вътрешните граници до 15 юни, а останалите - до края на месеца
  преди 13 часа
  Проверяваме за фишове за нарушения по пътя електронно
  Агенцията за електронно управление с 2 нови услуги
  преди 13 часа
  СЗО: Пандемията от Covid-19 продължава да се разраства
  Втора вълна на заболяването не е неизбежна, заяви говорител на организацията