понеделник, 09 декември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  598 прочитания

  Русия започва доставката на природен газ за Китай

  Газопроводът „Силата на Сибир“ е с дължина 3000 км. и струва $55 млрд.
  02 декември 2019, 09:28 a+ a- a

  Китай и Русия са партньори и „вече имат газопровод за $55 милиарда, за да го докажат“, пише Wall Street Journal за новия газопровод „Силата на Сибир“, който свързва двете държави и от започва да доставя синьо гориво на Пекин.

  Газопроводът е с дължина 3000 километра и по него руската държавна Газпром ще доставя природен газ на Китай. Руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Дзинпин ще участват в церемонията по въвеждане в експлоатация на газопровода. Събитието отбелязва първата доставка на газ от Русия към Китай и „циментира“ Китай като най-големия пазар за износ, коментира Радио „Свободна Европа“.

  Проектът е резултат от сделка, която Москва и Пекин сключиха през 2014. Тя обхваща период от 30 години и инвестиции в размер на $400 милиарда между Газпром и китайската държавна компания „Национална петролна корпорация“ (CNPC).

  До 2025 газопроводът ще трябва да е достигнал капацитет от 38 млрд. кубични метра и ще започне да доставя газ от сибирските полета до населени места в крайните източни части на Русия, като в същото време ще достига китайският град на границата Хъйлундзян. Крайната точна на „Силата на Сибир“ са житните центрове на Китай – Дзилин и Ляонин.

  Нито CNPC, нито Газпром са разкрили подробности за цената, на която руският газ ще достига китайските потребители. 

  Руският президент заяви, че търговията с Китай ще достигне рекордните $100 млрд. тази година, значителен ръст от $87 млрд. за 2018. Заради експорта на газ вероятно сумата ще достигне $200 млрд. до 2024 г.

  Русия има още два газопровода, които предстои да бъдат пуснати в експлоатация, за да захранят Европа с газ, без да е необходимо те физически да минават през Украйна. „Турски поток“ трябва да започне работа през януари, като едната му линия ще достига Турция, а другата Югоизточна Европа. Всяка от линиите на този газопровод има годишен капацитет в размер на 15,75 милиарда кубични метра.

  В същото време „Северен поток“ ще започне доставките на газ в рамките на първите 3 месеца на 2020 г. и има годишен капацитет 55 милиарда кубични метра.

  „Най-значимият енергиен проект на Русия от падането на Съветския съюз, газопроводът „Силата на Сибир“ е физическа връзка, която подкрепя нов етап в сътрудничеството между две световни сили, всяка от които е предизвиквала САЩ“, пише Wall Street Journal за новия газопровод.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Украинската SkyUp ще лети до Бургас
  Новата дестинация ще е активна за летния сезон от юни до септември
  преди 9 часа
  Великобритания ще обучава обществото да се бори с тероризма
  Местната полиция пусна курс за реакция по време на терористични атаки
  преди 11 часа
  Китай нареди на държавната си управа да премахне чуждестранния хардуер и софтуер
  Забраната ще се отрази негативно на компании като HP, Dell и Microsoft
  преди 12 часа
  Финландия с най-младия министър-председател в света
  Сана Марин е на 34 и застава начело на коалиция изцяло водена от жени
  преди 14 часа
  Sanofi купува Synthorx
  Сделката е на стойност $2.5 милиарда
  преди 14 часа
  Върховен прокурор ще може да разследва главния прокурор
  Той ще е завеждащ инспектората на прокуратурата, предвижда нов законопроект