четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1165 прочитания

    Изкуствен интелект ще се бори с киберпрестъпленията в Европа

    Въвежда се Система за предвиждане на злоупотреби и ранно предупреждение за домейна .eu
    05 декември 2019, 09:35 a+ a- a

    EURid, организацията, която управлява домейна .eu, официално стартира Система за предвиждане на злоупотреби и ранно предупреждение (Abuse Prediction and Early Warning System – APEWS), разработвана в продължение на няколко години от EURid в партньорство с Университета от Льовен (Белгия).

    Домейнът .eu е сред най-популярните домейни в света, свързвайки повече от 500 милиона човека от 31 държави в една обща интернет идентичност. Близо 3.7 млн. имена са били регистрирани от стартирането на разширението на латински през 2006 г. От тях близо 1700 са с разширение .eю, регистрирани от началото на домейн на кирилица през 2016 г. Много фирми и марки използват .eu, .ею или .ευ уебсайт като практично решение, за да изразят ясно своята европейска идентичност и своите бизнес амбиции.

    В основата на системата стои методология на оценяване на модели на домейн регистрации, така че преди активирането на имената тя да предвиди дали те ще бъдат използвани за злоупотреби и да ги спре навреме. Методологията прераства в софтуер през 2017 г. и преминава двугодишен тестов период, за да заработи официално (от 4 декември 2019) и да оценява всички регистрации на имена на домейни с разширение .еu, .ею и .ευ.

    Годишната среща на ICANN (бел.ред. Интернет корпорацията за възложени имена и адреси) миналия месец превърна темата за злоупотребите с имена на домейни в тема номер едно на интернет бранша.

    Механизмът на голяма част от киберпрестъпленията е познат – престъпникът регистрира голям брой произволни имена на домейни, представяйки фалшиво име и адрес, извършва злоупотреби и бързо след това спира имената. Това е инвестиция с малък риск и голяма възвръщаемост. Въпросът обаче е как могат да се идентифицират навреме подобни регистрации с цел злоупотреба, за да се предотвратят престъплениятa.

    APEWS е система от типа на изкуствения интелект, която използва наличната информация за имена на домейни, с които е злоупотребено (злонамерен софтуер, спам, измама, т.н.), и чрез технологията за обучение на машини (machine-learning technique) оценява вероятността от злоупотреба с новорегистрирани имена на домейни. Ако домейнът бъде маркиран като потенциален за злоупотреба, делегирането му се отлага и той влиза в списък за по-късен човешки преглед от юридическия екип на EURid. Ако не бъде маркиран, името на домейна се делегира и минава повторна проверка. APEWS се учи и автоматично се надгражда ежедневно, за да е в крак с промените в модела на престъпни регистрации.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 4 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 5 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 7 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 9 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк